Fred intens a Sant Dalmai, desembre del 2017

El temps de la A a la Z: el fred i onada de fred

Néstor GómezActualitzat

Les onades de fred són episodis de fred intens, persistent i de gran extensió geogràfica, originats per una massa extensa de fred del nord que ens envaeix. Es caracteritzen per una caiguda forta de les temperatures que les situa molt per sota dels valors habituals i, a més, persisteix en el temps. El fred és tan intens que té repercussió sobre les persones, conreus i serveis. Una situació que es pot veure agreujada pel vent o per nevades.

Dia gèlid a Manlleu (Carme Molist)

Quina és la temperatura de fred extrem i quan es dona?

La majoria d'onades de fred se situen en els mesos claus de l'hivern, que corresponen al gener i al febrer. Si bé durant la primavera i la tardor hi ha episodis intensos de fred, no solen tenir la persistència necessària per qualificar-los d'onades de fred.

Cada població del país té una temperatura extrema de fred segons la seva ubicació. És fred extrem quan la temperatura registrada se situa només dintre del 2% de dies més freds registrats en, com a mínim, deu hiverns, entre desembre i març. Aquí podeu consultar el valor que activa l'avís de fred a cada població de Catalunya.

 

D'on ve el fred?

De manera senzilla podem dir que el vent de nord o una massa d'aire del nord seran freds, i que si venen del sud seran càlids. Ara bé, el fred de debò arriba quan una massa d'aire de gran extensió es desplaça de latituds altes cap a casa nostra, i les característiques de fred i humitat d'origen es traslladen cap a casa nostra. Aquí arribarà tal com era on va néixer, i l'alteració que ha tingut ha estat relativament petita. Les masses d'aire que envaeixen Catalunya tenen tres orígens de fred:

· Polar marítim: Situació de nord-oest. És una massa d'aire molt humida i freda procedent de l'oceà Atlàntic.

· Àrtic: Situació de nord. Una massa d'aire poc humida, força menys que la polar, i més freda, procedent d'Escandinàvia o Escòcia, de latituds properes al cercle polar Àrtic.

· Polar continental: Situació de nord-est. És més fred i més sec, procedent del centre continental, de la regió dels països de l'Est o Bielorússia. Siberià: El fred siberià és una branca de la massa d'aire continental. Arrenca més enllà dels països de l'Est, des d'Ucraïna i de l'interior de Rússia. És la situació de fred més intensa i sol donar onades de fred. Les temperatures a 850 hPa arriben als -10 ºC al Pirineu, i les de -5 ºC envaeixen tot el país.

Criteris onada de fred

Els criteris que fan servir per definir les onades de fred els diferents estaments i països són molt similars, però no són exactament els mateixos. Us en desglossem algunes diferències.

Per Aemet, la invasió d'aire fred ha de tenir una durada mínima de tres dies consecutius amb temperatures tan baixes que només es troben en el 5% dels dies més freds de l'hivern, amb més de 30 anys de dades i, a la vegada, com a mínim s'ha de donar en el 10% de les estacions meteorològiques de la regió.

En canvi, l'Observatori Europeu de la Sequera (EDO) del programa de la Unió Europea Corpernicus i l'OMM estableix la persistència de fred almenys tres dies consecutius amb temperatures mínimes que es trobin en el percentil 10, és a dir, que es trobin entre el 10% dels valors més freds registrats en aquesta estació amb una antiguitat de 30 anys.

A Catalunya, el criteri de l'onada de fred és més restrictiu, ja que per considerar-la onada de fred les temperatures més baixes s'han de situar entre el 2% dels dies amb els valors més baixos registrats en aquella estació meteorològica. La durada mínima també és de tres dies consecutius. Aquí podeu consultar el valor que activa l'avís de fred a cada població de Catalunya.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut