Dimoniet a Cassà de la Selva el 28 d'agost de 2009 (Pere Esparreguera)
Dimoniet a Cassà de la Selva el 28 d'agost de 2009 (Pere Esparreguera)

El temps de la A a la Z: dimoniet o remolí de vent

Néstor GómezActualitzat

Un dimoniet és un remolí de vent de dimensions petites i que aixeca i cargola un gran polsim. Es forma en dies de bon temps i sota unes condicions molt concretes de vent i de temperatura, amb gran contrast tèrmic entre l'aire i el terra; per aquesta raó, es veuen durant les hores de màxima calor. Poden aparèixer en qualsevol indret, si bé són ben visibles en terrenys sense edificar, en àrees de conreus de secà o en superfícies de terra.

És una columna de vent cargolada d'un diàmetre petit, entre uns centímetres i uns pocs metres, que s'aixeca unes desenes de metres. La majoria de remolins no són perillosos, i d'aquí ve el seu caràcter de dimoniet, però en algunes ocasions pot esdevenir violent i aixecar objectes pesants.

El dimoniet rep el nom de willy-willies a Austràlia i dust devils als Estats Units. Com a curiositat, els àrabs, que el denominaven djinns, pensaven que aquest fenomen estava relacionat als genis. Potser d'aquí, tenim associada l'aparició de genis als remolins de vent.

Funcionament

En una zona amb molta insolació, el terra s'escalfa i transmet l'escalfor a la capa d'aire que està en contacte amb la superfície. Si l'aire és molt sec, com acostuma a ser durant les hores centrals del dia, es torna més inestable. El sol no escalfa de manera uniforme, depenent del relleu i del tipus de terra dos punts propers tindran característiques diferents. L'aire calent es desplaçarà a una zona més freda que l'empenyerà cap amunt i entrarà en convecció.

Les condicions atmosfèriques favorables per a la formació de remolins són:

  • ♦ Una capa d'aire sec entre la superfície i 700 hPa, una alçada aproximada d'uns 3.000 metres.
  • ♦ Humitats molt baixes en superfície.
  • ♦ Vent suau entre superfície i 850 hPa, és a dir, uns 1.500 metres d'alçada.
  • ♦ Frontera entre dues superfícies amb capacitat diferent d'absorbir la calor, per exemple, els límits entre l'asfalt de la carretera i el terra dels camps.

Un cop puja la columna d'aire, el funcionament d'estirar-se i agafar velocitat és el mateix que el d'una patinadora de gel a l'estirar els braços amunt, la rotació s'accelera, agafa més velocitat i aconsegueix fer més voltes.

Diferència entre tornado i dimoniet

La diferència més important és l'origen de la seva naturalesa. Els tornados són fenòmens que neixen de la inestabilitat atmosfèrica, i els dimoniets, de la diferència de temperatura entre superfícies, amb aire sec i cel serè. També les dimensions, la velocitat del vent i els efectes són molt diferents.

Imatges de dimoniets

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut