El supertifó Mawar, amb potencial catastròfic, arriba a Guam, al Pacífic, amb vents superiors als 200 km/h

Avui, el supertifó Mawar passarà just per sobre de l'illa de Guam, situada al Pacífic, uns 1.500 km a l'oest de les Filipines i al nord de Papua Nova Guinea.

L'illa s'ha preparat per a l'embat del Mawar, de categoria 4, amb vents sostinguts de 225 km/h i amb ratxes de més de 300. De fet, a uns 200 km de l'illa, el tifó ha perdut la categoria de supertifó, que implica vents de 250 km/h, però s'espera que torni a aquesta màxima categoria a darrera hora de dijous camí de Taiwan.

Traça del tifó Mawar (zoom.earth)

Les autoritats locals van ordenar l'evacuació de tots els habitants que viuen en zones baixes i susceptibles d'inundacions. L'arribada del tifó a l'illa s'espera per a aquest matí, amb ventades violentes, però el que també amoïna les autoritats són les pluges torrencials que pot descarregar, d'entre 200 i 400 mm, i la pujada del nivell del mar, que amb les grans onades pot superar els 6 metres quan s'acosti l'ull del tifó.

Tifó Mawar (zoom.earth)

Guam és en una zona propensa als ciclons més intensos, però que arribin amb aquesta magnitud és fet inusual. De fet, només ha passat unes vuit vegades en els darrers 75 anys. El Mawar és el tifó de més intensitat a impactar directament sobre Guam des de fa dècades i podria superar el supertifó Karen, el 1962, amb vents sostinguts de 276 km/h, seguit del tifó Pamela, amb vents de 225 km/h el 1976.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut