Un dels tornados del maig passat a Oklahoma
Un dels tornados del maig passat a Oklahoma

El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units preveu la formació i trajectòria d'un tornado amb un model experimental

La possibilitat d'avisar amb més temps de reacció permetrà salvar vides

Alberto AlcántaraActualitzat

El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units (NWS) ha estat capaç de preveure la formació i la trajectòria d'un tornado gràcies a un nou model experimental desenvolupat conjuntament amb el Laboratori Nacional de Tempestes Severes de l'agència NOAA. La mateixa NOAA ho ha comunicat aquesta setmana en la seva pàgina web.

El passat 16 de maig, els meteoròlegs van avisar del risc de pedregades i tornados en l'extrem nord de Texas i en diverses parts de l'oest d'Oklahoma, particularment a la zona d'Elk City. Una hora i mitja més tard, un tornado de categoria  EF-2 va colpejar el poble. Malgrat l'avís, la mànega va deixar un mort i vuit ferits i va destruir unes 200 llars. Van ser uns dies de forta activitat en aquesta zona.

Normalment, els avisos de tornado s'emeten a partir de les imatges de radar o informes de detecció. Això dona un marge curt de temps de reacció, de només uns minuts. En aquest cas, i amb l'ajut d'aquesta nova eina, l'NWS va emetre un avís addicional més específic, indicant una gran probabilitat que es declarés l'alerta de tornado. Els serveis d'emergència van poder activar les sirenes d'avís mitja hora abans que es produís el remolí.

El nou model és un prototip anomenat Warn –on- Forecast (WoF), que té el potencial de millorar les prediccions de temps extrem en indrets específics amb una antelació de fins a tres hores, una precisió mai vista fins ara.

El WoF encara no està operatiu, però representa un pas important en l'objectiu de protegir la vida de les persones.

Anar al contingut