El Servei Meteorològic de Catalunya ja publica els pronòstics a 3 mesos vista

Basats en el Centre Europeu de Predicció indiquen per a aquest març força pluja i suavitat
Francesc Mauri Actualitzat
La precipitació pronosticada per gener no va encertar el temporal Gloria

A partir d'avui es pot consultar la predicció mensual pels pròxims 3 mesos al web www.meteo.cat. Aquesta predicció, segons explica el Servei Meteorològic de Catalunya en una nota de premsa, no pretén fer un pronòstic diari del temps, sinó que intenta determinar si la situació meteorològica dels mesos vinents serà l'habitual per l'època o bé s'apartarà dels patrons normals.

Aquesta predicció, que s'actualitzarà el dia 14 de cada mes, es troba disponible al següent enllaç: https://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/predicciomensual

 

Hi trobarem mapes d'anomalia de temperatura, que posen de manifest les àrees on es preveu que la temperatura sigui més baixa (tons blaus, valors negatius) o més alta (tons vermells, valors positius) respecte a l'habitual per l'època de l'any. Aquest març, la temperatura seria força suau.

 

 

També hi trobarem els mapes d'anomalia de precipitació, que permeten visualitzar on s'espera menys precipitació respecte a la mitjana (tons vermells, valors negatius) i on se n'espera més (tons blaus, valors positius).

La pluviometria podria ser superior a la normal a l'àrea mediterrània (Copernicus i ECMWF)

 

 

Els mapes s'elaboren a partir del producte de la predicció estacional del C3S (Copernicus Climate Change Service) basant-se en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts de l'ECMWF (Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini).

Cal dir que, com que valora patrons generals, no ens dirà si tindrem molts o pocs dies de precipitació o de calor o fred. És a dir, posem per cas, l'exemple d'aquest març. El pronòstic mensual indica que la precipitació podria ser superior a la normal. Doncs bé, un sol dia de molta pluja podria complir aquest pronòstic i els 30 restants fer molt sol. O, a l'inrevés, força dies de precipitació i pocs de sol.

Lògicament, el pronòstic té una limitada fiabilitat i és menor el segon i tercer mes. Cal ressaltar per exemple que, el mes de gener, a la nostra àrea, la precipitació havia de ser minsa i, finalment el temporal Gloria va batre rècords de pluja. Un dels grans encerts, però, va ser quan es va acabar la greu sequera del 2007. La primavera del 2008, aquests pronòstics a llarg termini o anomenats estacionals, van predir 3 mesos d'abundants pluges i així va ser. La sequera es va acabar de cop. Està clar que la prudència, sempre ha d'acompanyar la valoració dels pronòstics.