El Servei Meteorològic de Catalunya fa 100 anys

RedaccióActualitzat

Avui, 31 de març es compleixen 100 anys de la fundació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En el programa "MeteoMauri", de Catalunya Ràdio, Francesc Mauri va entrevistar Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, pel centenari. Hi podem trobar anècdotes i curiositats d'aquells primers anys de vida de l'entitat.

Un breu repàs històric

El 1921, el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació del servei. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè en va ser nomenat director.

Durant aquesta primera fase, des del 1921 al 1939, l'SMC va viure un període d'expansió de coneixement i d'impuls de la meteorologia a Catalunya immens. De personatges d'aquell moment destaquem, a banda d'Eduart Fontserè, Ramon Jardí, que va dissenyar el primer pluviògraf d'intensitat de pluja, i Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana i amant de la meteorologia i la ciència. L'SMC tenia una quinzena de treballadors i un bon grapat de col·laboradors pel territori. Per Eliseu Vilaclara, un dels aspectes més sorprenents d'aquella etapa era:

El gran nombre de pluviòmetres que hi havia a Catalunya. Uns 280 pluviòmetres, dels quals 250 gestionats per l'SMC.

Ja el 1922 s'elaboraven butlletins diaris de previsió del temps que es donaven a conèixer als edificis públics i les centrals comarcals de la Mancomunitat i, el 1927, la informació del temps es retransmetia a través de Ràdio Barcelona. Van ser anys de treballs científics de gran valor i d'important prestigi internacional. Entre les grans aportacions destaca la participació en l'elaboració de l'Atles Internacional de Núvols, la contribució a l'Any Polar Internacional (1932-1933), la creació dels observatoris de muntanya del Turó de l'Home, al Montseny, i de Sant Jeroni, a Montserrat, i el disseny del pluviògraf Jardí. La importància de l'SMC anava més enllà de Catalunya. Eliseu Vilaclara ens remarca:

L'SMC era membre de l'Organització Meteorològica Internacional, precursora de l'actual Organització Meteorològica Mundial.

Tot aquest coneixement meteorològic va quedar estroncat per la Guerra Civil. Els arxius i els materials van ser requisats l'any 1939, amb l'arribada de la dictadura franquista, amb la desaparició de l'SMC.

Butlletí meteorològic (SMC)

Gairebé 60 anys més tard del seu forçós tancament, i un cop endinsada la democràcia a Espanya, a juliol de 1996 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya crea el Servei de Meteorologia, integrat dins del Departament de Medi Ambient. Cal esperar a l'any 2001 quan s'aprova al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual es crea el Servei Meteorològic de Catalunya.

Podeu trobar més detalls de la història de l'SMC en aquest enllaç.

Programa de celebració del centenari

Amb motiu del centenari, l'SMC farà diverses activitats. Moltes d'elles encara no tenen dates concretes ni tampoc lloc on es farà perquè podria variar en funció de l'evolució de la pandèmia. En tot cas, les activitats previstes són:

  • Acte institucional: La commemoració oficial es farà avui al Teatre Nacional de Catalunya.
  • Presentació del llibre "La petita història del Servei Meteorològic de Catalunya", 15 d'abril: Es tracta d'una obra il·lustrada per Pilarín Bayés. L'edició va a càrrec de l'Editorial Mediterrània.
  • Presentació de les "Cartes del Temps": És un projecte de participació ciutadana que es presentarà al juny a la Biblioteca de Catalunya. Un acte fet conjuntament amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya.
  • Trobada amb els col·laboradors de la Xarxa d'Observadors Meteorològics: L'encontre es celebrarà a Pujalt. La trobada no té data determinada perquè cal veure l'evolució de la pandèmia.
  • Jornades Fontserè, organitzades per l'ACOM: El Servei Meteorològic de Catalunya participarà en diferents xerrades de les Jornades
  • Exposició "100 anys mirant el cel": Es farà al Palau Robert de setembre a desembre.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut