El riu Gaià reviu al rebre aigua de la presa del Catllar

Una crescuda controlada per reperfilar la llera i recuperar els hàbitats

Enric AgudActualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Repsol han fet des de dimarts i fins avui una maniobra d'alliberament de cabals generadors (crescuda controlada) en el tram final del riu Gaià que ha consistit a incrementar el cabal de sortida des de la presa del Catllar, al Tarragonès. S'ha aprofitat el bon volum de reserves d'aigua (arran dels darrers episodis de pluja) per millorar l'estat mediambiental del riu. S'ha alliberat fins a 3 m3/s d'aigua (quan habitualment el cabal del riu és nul o arriba a 0,124 m3/s), amb l'objectiu de facilitar el moviment de llims i fangs a la llera, reperfilar-la, arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu. El vídeo de portada de la crescuda del riu ha estat gravat per @GaiaVoluntariat.

El riu Gaià a la seva desembocadura (Agència Catalana de l'Aigua @aigua_cat)

No és gaire freqüent veure el riu Gaià desembocant al mar. La desembocadura del Riu Gaià, inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural, amb una superfície protegida de 3,90 ha, està situada al nord-est del terme municipal de Tarragona, entre el Castell de Tamarit i Altafulla.

La darrera maniobra de cabals generadors al riu Gaià es va fer el febrer passat, quan es van alliberar també 3 m3/s durant 48 hores. Aquestes actuacions estan contemplades en la planificació hidrològica (2016-2021) en l'àmbit de les conques internes, i en el conveni firmat entre REPSOL i l'ACA, sempre que les condicions ho permetin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut