The Oceancleanup, camí del seu destí (AFP)
The Oceancleanup, camí del seu destí (AFP)

El projecte The Ocean Cleanup comença a netejar la gran illa de plàstic del Pacífic

Alberto AlcántaraActualitzat

El projecte The Ocean Cleanup, nascut per netejar de plàstics els oceans, està a punt d'assolir una fita important amb el llançament del primer dispositiu de neteja (System 001). Es tracta d'una barrera flotant d'uns 600 metres de longitud i 3 de fondària, que flotarà a l'aigua i aspirarà els residus que vagi trobant, però sense afectar els peixos.

El sistema compta amb sensors anticol·lisió, càmeres i antenes, que permeten controlar la seva localització via satèl·lit i estan alimentats per energia solar. L'evolució de la missió es pot seguir a la pàgina web del projecte.

Un vaixell de suport s'encarrega de recollir els residus un cop el sistema n'agafa una determinada quantitat. Els plàstics que es recullin es reciclaran. Aquest vídeo explica el funcionament d'aquesta mena de "xarxa", que és capaç de moure's seguint les zones amb més concentració de plàstic.

 

El sistema començarà a netejar la coneguda illa de plàstic del Pacífic (Great Pacific Garbage Patch), una zona d'alta concentració de residus situada entre Hawaii i Califòrnia.

El projecte va començar l'any 2013, quan el jove holandès Boyan Slat va anar de vacances a Grècia. Es va adonar que, quan es capbussava, veia més bosses de plàstic que no pas peixos. Aleshores va començar una croada per netejar els oceans. En l'últim Dia Mundial del Medi Ambient, l'ONU va fer una crida contra el plàstic per la seva incidència en els oceans.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut