Plomall de les canyes al delta del Llobregat

Diuen que el plomall llarg de canyes i canyissars anuncia un hivern...

Sabem interpretar la natura davant els canvis de temps i predir el comportament a mesos vista?

Nestor GomezActualitzat

Un dels senyals que, segons la meteorologia popular, identifiquen i defineixen com serà l'hivern són els plomalls de les canyes i canyissars  florides de finals d'estiu i principis de tardor. Com més llarg sigui el plomall, més fred i rigorós seria l'hivern, i en cas contrari, seria un hivern poc fred i amb neu escassa. En aquest cas, al Parc Agrari delta del Llobregat, són clars i una mica llarg, el que significaria un hivern una mica més llarg i més fred del que és normal, sense ser excepcional amb un ambient cru.

Plomall de les canyes al delta del Llobregat (N. Gómez)

Fa no pas gaire temps, quan l'home estava més arrelat a la terra i estava a expeses del temps que feia, el món de la pagesia i la ramaderia sabia el temps que faria a partir de l'observació del cel, pel comportament dels animals i de mirar amb atenció boscos, plantes i altres especies vegetals. Un coneixement que es transmetia de manera natural de pares a fills, un temps en què durant generacions l'arrelament a la terra era continu i la transferència d'aquest coneixement era un mestratge. Era un temps en què la tecnologia era molt primitiva i, l'escassa que hi havia, no arribava pas arreu. D'aquí la importància de descobrir els senyals que ens dona la natura per predir el temps, des d'hores vista fins a setmanes.

Si bé, hi ha moltes dites meteorològiques que tenen un raonament i una certesa clara, en aquest cas, el meu desconeixement sobre la floració de la canya i l'observació puntual, no m'ha permès treure cap conclusió. Simplement em baso en la tradició popular basada en l'observació i l'experiència.

En tot cas, mireu i observeu com són els plomalls de les canyes i canyissars de les rieres o marges de camins de casa vostra, preneu-ne nota i, un cop passi l'hivern, analitzem si l'oracle que anunciava un hivern cru s'ha complert.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut