El planeta té febre, amb rècords contundents durant el 2016

L'escalfament del planeta és un fet i és palpable any rere any

Néstor GómezActualitzat

L'any 2016 ha trencat tots els rècord de temperatura a escala planetària: una temperatura de l'aire sense precedents, uns nivells excepcionalment baixos dels gels marins, un augment ininterromput del nivell del mar i un rècord de temperatura càlida dels oceans.

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha presentat el balanç del 2016 només dos dies abans del Dia Meteorològic Mundial. De fet, no és cap sorpresa. Durant el darrer any les temperatures del planeta, de l'aire i dels oceans no ha parat de pujar i cada mes que passava batia rècord mensual en 130 anys de dades. El 2016 ens ha deixat aquestes dades extremes:

  • ♦ La temperatura de l'aire del 2016 s'ha situat 1,1 ºC per sobre dels nivells de preindustrials, una xifra tan alta mai assolida i que supera en 0,06 ºC l'anterior rècord establert el 2015.
  • ♦ El diòxid de carboni (CO2) trenca constantment nous registres. La influència de les activitats humanes sobre el clima és un fet real i irrefutable. Durant el 2015 es va superar per primera vegada les 400 ppm i ha estat una constant durant el 2016. De fet, trigarem generacions a baixar d'aquest nivell per l'efecte durador d'aquest gas.
  • ♦ El gel àrtic d'hivern, quan es marca el màxim anual, va ser el més baix des que se'n prenen registres per satèl·lit des de l'any 1976. L'extensió de gel marí ha perdut 4 milions de km² respecte de la mitjana planetària.
  • ♦ El nivell del mar ha augmentat 20 cm des de començament del segle XX a causa de l'efecte d'expansió tèrmica de l'aigua i per la fusió de les glaceres i dels casquets polars. Amb el "Niño" 2015-2016, va augmentar prop de 15 mm entre novembre de 2014 i febrer de 2016. Una dada molt allunyada de 3 i 3,5 mm de tendència a partir del 1993.
  • ♦ La temperatura dels oceans ha estat la segona més càlida mai registrada, tot just al darrere del 2015. Les aigües de l'hemisferi nord han batut nombrosos rècords mensuals i, en global, això ha estat compensat per un hemisferi sud més càlid. Aquestes temperatures tan altes de l'aigua han contribuït al blanquejament dels coralls i la mortalitat en aigües tropicals.
  • ♦ El temps és cada cop més extrem, amb més presència d'episodis de sequeres i d'inundacions. Gran part del sud d'Àfrica va patir les conseqüències de sequera severa per segon any consecutiu, amb una estació plujosa on van faltar entre el 20 i el 60% de les precipitacions. Dues zones del planeta van estar sota condicions d'onada de calor extrema: al sud d'Àfrica al mes de gener; i el sud i sud -est d'Àsia entre abril i maig, amb temperatura rècord a l'Índia de 51 ºC a Phalodi el 19 de maig.

A més, aquest any 2017 continuarà amb la tendència de l'escalfament del planeta amb totes les seves implicacions. En pocs dies tindrem dades de l'extensió màxima del gel d'hivern i de confirmar-se la dada actual, seria l'extensió de gel més petita des que hi ha registres.

El planeta té febre, està malalt i no fem res contundent per fer baixar la temperatura. Si l'ascens de les temperatures del planeta és tan ràpid, estem capacitats per adapta-nos prou ràpid durant les properes dècades?

 

 

Anar al contingut