El permafrost de Sibèria es fon i causa grans danys en cases i infraestructures

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta no només es nota per la disminució del gels superficials de glaceres i casquets polars, sinó també en el sòl sempre glaçat, el que s'anomena permafrost.

Poca gent es podia haver imaginat, en època soviètica, que construir edificacions i infraestructures sobre el terra permanentment congelat suposaria un risc i un perill. La Rússia soviètica, durant la dècada del 60 i dels 70 del segle XX, es van expandir cap a l'Àrtic. Constructors i enginyers van fer infraestructures i edificacions sobre un terra congelat, sobre un gel mil·lenari i resistent, pensant que no es descongelaria mai.

Malauradament, l'escalfament de planeta està posant en escac mat poblacions senceres i vies de comunicació per la fosa del permafrost i l'alteració que està provocant en el relleu. Una situació impensable fa només poques dècades. Tal com afirma Aleksei Maslakov, científic de la Universitat Estatal de Moscou, "No hi ha cap assentament a l'Àrtic de Rússia on no hi hagi un edifici destruït o deformat". Les cases s'estan separant del terra, que s'enfonsa per la fosa del gel que hi ha sota. Les canonades i les instal·lacions d'emmagatzemament estan en perill i les carreteres necessiten cada cop més reparacions.

El terra s'enfonsa per la pèrdua del permagel

El permafrost cobreix el 65% de la massa continent de Rússia i s'estima que aquest gran sector del planeta s'escalfa 2,8 vegades més ràpid que la mitjana mundial. Les conseqüències tenen diferents cares:

  • El desglaç de la tundra gelada de Sibèria implica un alliberament de gasos d'efecte hivernacle que els científics temen que puguin frustrar els esforços mundials per frenar les emissions responsables de l'escalfament del planeta.
  • Les conseqüències econòmiques seran immenses durant les pròximes dècades. S'estima que Rússia haurà de fer front a 97.000 milions de dòlars en danys a les infraestructures el 2050.

La població de Churapcha, situada a la Sibèria oriental, amb 10.000 habitants, va tancar el seu aeroport durant els anys 90 a causa de la fosa del gel. La fosa del permafrost ha transformat la pista en un paisatge clapejat, amb diferents desnivells del terreny, que donarà lloc, en el futur, a un llac.

Pista de l'aeroport de Churapcha, tancada des dels anys 90

Alexander Fyodorov, de l'Institut de Permafrost, ha estudiat la fosa del permagel en aquesta zona i ha comprovat que el gel minva entre 2 i 4 centímetres l'any i en alguns punts s'estan enfonsant fins a 12 centímetres anuals.

A Rússia hi viuen més de 15 milions de persones, sobre el permafrost. El Ministeri d'Ecologia té previst desplegar 140 estacions de vigilància, cadascuna amb pous de 30 metres per mesurar el que passa sota terra.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut