El novembre va ser càlid arreu i molt plujós en algunes zones

Les dades bàsiques del temps del novembre a Catalunya amb alguns rècords

Finalment les dades han corroborat la sensació que molts hem tingut que el novembre ha estat suau. Ha estat un novembre molt dolç i que ens ha dut alguns rècords després de viure un octubre dels més freds de les últimes dècades.

El novembre ha estat càlid arreu del país, però destaca com a molt càlid al Pirineu, nord del pla de Lleida i punts de les muntanyes del litoral i prelitoral. L'Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, ha registrat el novembre més càlid des del 1914, amb 14.7 ºC , +2,9 graus per sobre de la temperatura mitjana. Quatre dels cins novembres més càlids pertanyen al segle XXI, tendència que anirà a més durant les properes dècades.

 

Aquí teniu el mapa d'anomalies de temperatura, que mostra la diferència entre la temperatura climàtica i l'observada, amb les tonalitats més càlides situades al Pirineu. En el cas de Malniu, situada per sobre dels 2.000 metres, la temperatura es va situar 4 graus per sobre de la climàtica mensual.

 

Els dies més càlids del mes es van donar pels volts de Tots Sants, amb valors de 25 ºC a gran part del litoral i alçant-se les xifres més elevades cap als 28 ºC a Benissanet i Aldover. Es van batre nombrosos rècords de temperatura d'estacions amb una antiguitat superior als 10 anys.

Pel que fa a les precipitacions, el gruix de les pluges s'ha concentrat a l'interior de les comarques de Girona i a les Terres de l'Ebre, on destaca el parc natural del Port amb 380 l/m², unes precipitacions que van caure en dues tongades: del 3 al 7 i del 25 al 28 de novembre.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut