Austràlia des del satèl·lit Terra (NASA)
Austràlia des del satèl·lit Terra (NASA)

El "Niño" més fort en gairebé vint anys s'ha acabat

Néstor GómezActualitzat

Punt final a tretze mesos de vida del fenomen el "Niño" amb alteració del clima al Pacífic equatorial.

El fenomen el "Niño" que tants estralls ha causat a l'Àsia, Austràlia i Amèrica s'ha acabat, segons confirma l'Oficina de Meteorologia d'Austràlia (BOM). Les variables climàtiques que indicaven l'existència del "Niño" des de fa 13 mesos han tornat a la normalitat. El "Niño" del 2015-2016 és el més fort de gairebé vint anys, al nivell dels "Niños" considerats molt forts dels anys 1982-83 i 1997-98, amb unes anomalies de les temperatures superficials del mar trimestrals superiors a 2 ºC.

El final del "Niño" no ha estat inesperat, perquè en els darrers mesos els indicadors del clima mostraven un refredament de les temperatures. Ara, un cop s'ha acabat el "Niño" s'espera que arribi la "Niña", fenomen climàtic oposat en què s'accentuen les pluges a Austràlia i el sud-oest asiàtic i les sequeres a l'àrea de l'Amèrica equatorial. Segons la BOM, la possibilitat que aparegui la "Niña" és del 50 %.

Causes del "Niño" 2015-16 històric

Els climatòlegs del Laboratori de Desenvolupament Marí del Pacífic (PMEI) descriuen que hi ha una relació entre la no-aparició del "Niño" durant la temporada 2014-15 i l'enfortiment d'aquest darrer. El "Niño", molt esperat durant el 2014-15, no va manifestar-se per la presència de forts vents de l'est l'estiu del 2014, que impedia que l'aigua calenta de la superfície del mar es desplacés cap a Amèrica. Aquesta situació va permetre que quedés un remanent d'aigua tèbia per sota de la superfície de l'oceà en la franja del Pacífic equatorial. En sorgir els vents d'oest, l'aigua tèbia va aflorar a la superfície i l'escalfament normal amb vent d'oest va donar lloc a un "Niño" molt intens, situació molt similar a la viscuda amb el "Niño" 1991-92.

Anar al contingut