El Mont Blanc perd gairebé un metre en quatre anys

El cim més alt d'Europa s'encongeix 13 cm cada d'any des del 2001

Néstor GómezActualitzat

L'ascens de les temperatures no només és palès a les glaceres que baixen de les grans serralades del món, també afecta els cims coberts de gel i neu. Una capa que gel que perd gruix, i el cim perd metres any rere any.

L'emblemàtic Mont Blanc, el cim més elevat d'Europa, ha perdut 91 cm en només quatre anys, i ha passat dels 4.808,72 metres el 2017 a 4.807,81 aquest 2021. Per primer cop en menys de 100, caldria remuntar-se al segle XIX, el sostre d'Europa ha baixat per sota dels 4.808 metres. Una altura que varia en funció de les condicions meteorològiques lligades a les nevades de cada any. L'altitud més gran es va registrar el 2007, amb una altura de 4.811 metres.

L'altura del cim ha variat en els darrers temps, i un equip de topògrafs del departament francès de l'Alta Savoia s'encarrega de mesurar-lo cada dos anys a partir de la instal·lació de sensors d'alta tecnologia en el cim i amb mesurament satel·lital durant diverses hores.

Cim del Mont Blanc (Unsplash)

Quin és el punt més alt del cim, la superfície de neu, el gel o la roca?

La metodologia que apliquen per determinar l'altura del cim és arribar a la capa de gel acumulat durat l'any. Treuen tota la neu superficial fins arribar a la capa de gel i després mesuren tot el gruix de gel.

Per determinar l'altura del cim va participar-hi un equip de més de vint persones, que van fer cim després de 10 hores de camí. Les dades obtingudes formaran part d'una base de dades precises i fiables que poden utilitzar glaciòlegs i climatòlegs per als seus estudis, per transmetre les conclusions i els estudis a la comunitat científica i població en general.

L'escalfament del planeta és ben clar i evident en les glaceres dels Alps. Una de les glaceres més famoses, la Mer de Glace, al massís del Mont Blanc, s'ha retirat 2 quilòmetres des del 1850 i ha perdut 120 metres de gruix durant el segle XX.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut