La platja Llarga de Tarragona (Francesc Sarroca)
La Platja Llarga de Tarragona (Francesc Sarroca)

Mes de juny esbojarrat, amb rècords de calor i fred

Alberto Alcántara Actualitzat

Un cop acabat el mes de juny, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès el seu informe climàtic habitual. La conclusió és que el mes ha estat càlid i sec a Catalunya.

Segurament, aquesta és la nostra sensació, evident després de la traca final, però no tot el juny ha sigut així. Durant més de la meitat del mes hem tingut un temps més aviat primaveral, fins i tot amb un episodi de fred i neu que va portar diversos rècords de temperatura màxima baixa i de temperatura mínima baixa per a un mes de juny.

Ha estat al final quan ha arribat una onada de calor que ha batut rècords històrics de temperatura màxima, com els a 43,6 °C a Artés (Bages) o 43,8 °C a Alcarràs. La gran majoria d'estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de juny. Més de la meitat de les estacions han superat també la màxima absoluta de tota la sèrie, en alguns casos dos dies consecutius.

Anomalia tèrmica

Tenint en compte el balanç global, en punts del Pirineu i del Montseny, el juny es pot qualificar fins i tot de molt càlid. A la Costa Daurada i a punts de la Costa Brava ha estat un mes normal pel que fa a la temperatura. A la resta, el qualificatiu climàtic seria el de mes càlid.

 

Anomalia de precipitació

El més excepcional en termes de precipitació va ser la nevada en alguns sectors del Pirineu oriental i del Prepirineu. No pel fet que hi nevés, sinó per la quantitat. Els 10 centímetres de Malniu ha estat el gruix més important en un mes de juny en els seus 19 anys de dades. També hi ha un màxim de la sèrie al Port del Comte, amb 7 cm de neu.

De tota manera, el juny s'ha de qualificar de sec a gran part de Catalunya, i de molt sec a les Terres de l'Ebre, gran part de la depressió Central, Prepirineu i extrem nord-est del país. La precipitació s'ha ajustat a l'estadística normal a la desembocadura del Llobregat.

 

Podeu consultar l'informe complet a la pàgina del Servei Meteorològic de Catalunya.

Anar al contingut