Arenys de Munt

El mes de juliol més càlid en diverses comarques del nord de Catalunya

Fins i tot s'ha registrat una calor sense precedents en qualsevol mes en alguns punts

Alberto AlcántaraActualitzat

El mes de juliol de 2022 s'ha col·locat en el podi dels 3 juliols més calorosos registrats a Catalunya, però en alguns punts del terç nord ha fet una calor sense precedents. Són els titulars del balanç climàtic elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), publicat aquest dilluns.

 

 

Aquesta piulada resumeix els registres extrems del mes, on destaca la màxima més alta de 41,4 ºC a Seròs i Sant Romà d'Abella:

 

 


El mes més càlid mai registrat al nord del país

En el còmput global de Catalunya, aquest juliol ha quedat estat entre els tres més càlids, juntament amb el del 2015 i el del 2006. En canvi, ha estat el més càlid a diverses comarques del nord, sobretot del Pirineu i Prepirineu. En alguns casos, no només ha estat el juliol més càlid, sinó el mes més càlid, superant l'agost de 2003.

De les 110 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades, la meitat han igualat o superat el juliol més càlid de la sèrie, fonamentalment al Pirineu, Prepirineu i massís del Montseny. A diversos sectors de la depressió Central, del litoral i del prelitoral, els juliols de 2006 i 2015 van ser igual o més càlids.

Mireu el mapa d'anomalia de la temperatura: queda evidenciat que les temperatures més altes respecte a la mitjana climàtica s'han registrat a la meitat nord de Catalunya. Hem destacat alguns valors de la XEMA amb desviacions extraordinàries, de gairebé 5 o 6 graus per sobre de la mitjana.

 

És important destacar que aquests registres són deguts a la persistència de la calor, que és el que va caracteritzar el període entre els dies 11 i 25 de juliol, un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys, i que va desembocar també en rècords de calor en diversos indrets d'Europa.

A Catalunya, l'SMC només va reportar 4 rècords de temperatura màxima absoluta i 23 rècords de temperatura màxima del juliol en estacions amb més de 10 anys de dades.

 

 

Les nits també han estat caracteritzades per un caràcter tropical a molts indrets. En el cas de l'estació de Barcelona – Raval, s'han registrat 15 nits tòrrides, de temperatures superiors als 25 ºC.

 

Pluja irregular

Com correspon als patrons de pluja associats a tempestes, el balanç pluviomètric és molt irregular. Ha estat un juliol sec o molt sec al terç nord, litoral Central, delta de l'Ebre i punts del Prelitoral sud. En canvi, ha estat plujós o molt plujós a la depressió Central, al massís del Port i al litoral del Garraf i Baix Penedès.

 

Destaca la manca d'aigua en punts del Pirineu i Prepirineu oriental, on el juliol és un dels mesos més plujosos de l'any.

 

 

Anar al contingut