Mapa de localització. Font: Météo-France.
Mapa de localització. Font: Météo-France.

El mal temps va retardar el desembarcament de Normandia

Néstor GómezActualitzat

El desembarcament de Normandia es va retardar 24 hores a causa del mal temps.

La meteorologia ha jugat un paper molt important en el desenvolupament dels esdeveniments al llarg de la història, i durant la Segona Guerra Mundial en podem destacar dos. El primer, que el cru hivern de 1941-42, amb temperatures excepcionalment fredes per als mateixos russos, va ser el fre de l'avanç de les tropes nazis per Rússia. I el segon, el retard de 24 hores del desembarcament de Normandia per mal temps.

El paper de les previsions meteorològiques

Les condicions òptimes per al desembarcament eren tenir lluna plena, marea baixa, onades petites i vent feble. Amb aquests requisits, i a partir dels estudis climatològics, el 17 de maig de 1944 el general Eisenhower va fixar el desembarcament pel 5 de juny.

La data es va anar acostant i, després d'un període de bon temps, les previsions del dia 29 de maig van anunciar un empitjorament del temps que es podia allargar fins al cinc o el sis de juny. El general consultava els meteoròlegs cada dia per seguir i valorar l'evolució del temps. El dia quatre de juny, James Stagg, coronel d'aviació i cap dels meteoròlegs de la caserna general britànica, va informar del pas d'un sistema frontal durant el matí del dia cinc, cosa que feia impossible portar a terme l'operació. El general Eisenhower, amb aquest pronòstic, va decidir retardar el desembarcament 24 hores i fer tornar les forces navals que estaven en marxa.

Els documents meteorològics descoberts fa poc a l'Arxiu Nacional de Fontainebleau, segons Météo-France, han ajudat a conèixer millor les condicions meteorològiques dels dies cinc i sis de juny. Un dels documents més valuosos és un llibre alemany d'observacions meteorològiques, amb dades hora a hora, fetes des del far d'Hevé, a Le Havre.

Els alemanys, que esperaven el desembarcament en algun lloc de la costa del sud de França, també seguien de prop l'evolució del temps. Coneixien perfectament el paper que jugaven la Lluna i les marees, i el mal temps que es preveia entre el cinc i el set de juny. Però es pensaven que els aliats necessitarien sis dies de bon temps per llançar un atac d'aquesta mena. Les observacions alemanyes trobades fa poc confirmen que les condicions eren més favorables el sis de juny que no pas el dia cinc.

El temps del dia sis de juny de 1944

El desembarcament es va portar a terme amb 16 ºC, una temperatura normal per un dia ennuvolat del mes de juny. Hi havia bancs de núvols baixos que no estaven previstos. El vent va perdre força durant la matinada i de nou, cap a les onze del matí, va tornar a accelerar. Amb aquesta situació, la majoria de les platges del desembarcament van estar sotmeses a forts vents i mala mar.

Paper dels espies

Durant la guerra, la informació circulava encriptada. I només es coneixien les dades meteorològiques dels països neutrals o dels aliats de cada bàndol. El fet que els aliats sabessin desxifrar els codis alemanys va permetre obtenir en secret les dades meteorològiques dels territoris ocupats i ampliar així la quantitat d'informació sobre el temps.

Observacions meteorològiques fetes per voluntaris

Entre els molts documents trobats a l'Arxiu Nacional de Fontainebleau, n'hi ha un de curiós: el registre de dades d'un observador meteorològic de Molay, Normandia. La sèrie de dades s'acaba el 5 de juny, amb una mínima de 11,5 ºC, coincidint amb el desembarcament. La població va ser alliberada el deu de juny i l'observador reprèn les anotacions el quinze de juny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut