El lloc habitat més al nord del planeta trenca el seu rècord de calor

Alert va registrar la mateixa temperatura màxima que la Corunya diumenge passat, 21 ºC

Néstor GómezActualitzat

Alert, el lloc habitat permanent més proper al pol Nord i situat a la província de Nunavat, al Canadà, diumenge va assolir els 21 ºC, un rècord de temperatura mai registrada en més de 60 anys de dades.

 

En paraules d'Armen Castellan, meteoròleg del Ministeri d'Ambient canadenc:

"És molt extraordinari com a dada estadística i és, a la vegada, només un exemple entre centenars i centenars d'altres registres establerts per l'escalfament del planeta."

Els 21 ºC es van registrar diumenge en aquesta base militar permanent al paral·lel 82, que compta amb dades des del 1950. L'endemà, va registrar 20 ºC. Durant una setmana i mitja les temperatures han estat sorprenentment altes, molt per sobre que les habituals, afirma Castellan. El rècord anterior de 20 ºC es va registrar el 8 de juliol de 1956, però des del 2012 hi ha hagut diversos dies en què la temperatura ha superat els 19 ºC. Aquests valors estan molt lluny  de les xifres normals de juliol, en què la temperatura mitjana diària és de 3,4 ºC i la mitjana de les màximes,  de 6,1 ºC.

La causa d'aquestes temperatures extraordinàriament altes és la presència d'un anticicló situat sobre Groenlàndia, una ubicació molt excepcional, que alimenta amb vents càlids de sud aquesta zona de l'extrem nord del Canadà. Armen Castellan insisteix en la necessitat dràstica de reduir les emissions de carboni perquè l'Àrtic s'està escalfant tres vegades més ràpid que altres parts del planeta.

Anar al contingut