Veneçuela

El llac de Maracaibo, rècord mundial de llampecs per quilòmetre quadrat en un any

El Llibre Guiness dels Rècords de 2015 tindrà un capítol dedicat al "llampec del Catatumbo", un fenomen meteorològic capaç de generar 250 llamps per quilòmetre quadrat a l'any al llac de Maracaibo, a Veneçuela.

Alberto AlcántaraActualitzat

Amb 250 llamps per quilòmetre quadrat a l'any, el llac de Maracaibo, a Veneçuela, ostenta el rècord mundial, que al llarg de l'any supera la xifra del milió de descàrregues. El fenomen es coneix com el "llampec del Catatumbo", nom d'un dels rius que desemboquen al Maracaibo. El rècord anterior era per la ciutat congolesa de Kifuka.

L'aparició de les tempestes que originen els llamps està lligada als patrons de vent i la topografia local. La conca del llac de Maracaibo està envoltada de muntanyes que atrapen els vents alisis càlids que bufen des del mar Carib. Aquests vents càlids xoquen amb l'aire fresc que llisca des dels Andes sobre l'oest de Veneçuela, fet que afavoreix la formació dels núvols convectius.

El fenomen genera una mitjana de 28 llamps per minut a través d'una àmplia àrea, en una descàrrega d'energia que podria alimentar totes les bombetes a l'Amèrica Llatina. Els episodis poden aparèixer més de 250 nits a l'any i poden durar fins a 10 hores. En el procés es genera una gran quantitat d'ozó.

El rècord apareixerà certificat al Llibre Guinness dels Rècords de 2015. Un dels responsables d'aquesta certificació és el naturalista veneçolà Erik Quiroga, que vol impulsar el turisme ecològic i cridar l'atenció del govern sobre una regió desfavorida del país.  

Llampecs delators

Com a curiositat, els llibres d'història mostren que els llamps han jugat un paper significatiu en la història de Veneçuela, ja que van ajudar a frustrar almenys dues invasions nocturnes del país.

La primera va ser el 1595, quan els llampecs van il·luminar la flota anglesa comandada per Sir Francis Drake i van revelar el seu atac sorpresa als soldats espanyols a Maracaibo.

La segona  va ser durant la Guerra d'Independència de Veneçuela, el 1823: en aquell cas, els llampecs van delatar una flota espanyola que tractava d'arribar a terra.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut