El gran tifó Nanmadol arriba al sud del Japó

Alberto AlcántaraActualitzat

El gran tifó Nanmadol ha tocat terra a l'illa de Kyushu, al sud del Japó, aquest migdia de diumenge. El centre del Nanmadol ha passat just per la vertical de Kagoshima. Es tracta d'un dels tifons més importants de les últimes dècades en aquest país.
 

Efectes del tifó a la ciutat de Miyazaki (Kyodo)

Gairebé 10.000 persones han estat evacuades després que s'hagi activat un "avís especial" per a la regió de Kagoshima. Això només només es dona quan es preveuen fenòmens que passen cada diverses dècades.
 


El centre de monitoreig de tifons del Joint Typhoon Warning Center (JTWC) calcula que els vents sostinguts aquesta matinada arribaven als 194 km/h i els cops màxims, a 240 km/h. La categorització del tifó depèn de cada agència de seguiment.

La pressió central del tifó estimada inicialment en el moment de l'impacte arribava als 935 hPa. Això converteix el Nanmadol en el quart tifó amb pressió més baixa en tocar terra al Japó des que hi ha dades (1951), segons ha reportat la meteoròloga japonesa Sayaka Mori

 

Per l'Agència Meteorològica del Japó (JMA), el Nanmadol és un "tifó molt fort". L'equivalent en el sistema de classificació d'huracans atlàntics, l'escala de Saffir-Simpson, seria un huracà de categoria 3.
 

 


Si el tifó segueix el curs previst, el Nanmadol tocarà terra a prop de Yakushima, on ja s'han registrat vents de més de 100 km/h, i travessarà l'arxipèlag japonès de sud-oest a nord-est. Aquesta és la trajectòria prevista per la JMA:

 

La mateixa JMA ha avisat que la regió de Kagoshima pot enfrontar-se a un perill "sense precedents" per forts vents, maror ciclònica i pluges torrencials que poden desencadenar esllavissades de terra.


Supertifó

El Nanmadol ha arribat a estar catalogat de supertifó al llarg de la seva trajectòria, entre divendres i dissabte. Això implica que ha assolit vents sostinguts durant un minut d'entre 241 i 252 km/h, segons la categorització del JTWC. L'ull del tifó s'ha vist molt ben definit i amb tot detall des de l'espai.

 

 

 

El Nanmadol és el segon supertifó de la temporada, després de l'Hinnamnor, que ha estat calamitós a Corea del Sud.
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut