El gel marí àrtic es troba en mínims històrics i encara pot minvar més

L'extensió del gel marí àrtic cau per segon cop en 40 anys per sota dels 4 milions de km²

Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'escalfament del planeta no s'atura i tampoc el lent retrocés del gel permanent sobre el planeta. El gel marí de l'Àrtic que per aquestes dates arriba al mínim anual, es troba en mínims històrics.

Tenim un planeta cada cop més calent. Cal imaginar-se la porta del congelador oberta. A poc a poc perd fredor, a mesura que guanya temperatura, i els productes que hi tenim dins es van descongelant lentament. En un món en què la immediatesa és a l'ordre del dia, que l'escalfament planetari trigui anys a fondre el pols sembla una cosa molt del futur, molt llunyana, però la veritat és que és aquí i a un ritme molt elevat.

Setembre és el mes en què l'extensió de gel marí a l'Àrtic és més petita, com a conseqüència de la sortida de l'estació més càlida de l'any. Normalment els mínims d'extensió de gel es dona poc dies després de mitjans de mes.

La segona extensió de gel més petita, provisionalment, en 40 anys

L'última dada d'extensió de gel a l'Àrtic és de 3,6 milions de km², és la segona vegada que baixa per sota dels 4 milions de km² des del 1979, tot just per darrere del 2012, any amb menys gel a l'Àrtic des que hi ha registres amb 3,39 milions de km², segons dades del Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC).

Gràfica anual de l'extesió de gel marí a l'Àrtic (Centre Nacional de Dades de Gel i Neu)

La pèrdua de gel de la darrera dècada equival al conjunt de la superfície formada per Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Polònia, el Regne Unit Irlanda i Suïssa.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Meteorologia
Anar al contingut