El gel àrtic i antàrtic sota mínims

Tots dos pols han registrat en les últimes setmanes la segona extensió de gel més petita des que hi ha dades, fa més de 35 anys

Néstor GómezActualitzat

En aquesta època de l'any, a finals d'hivern, a l'hemisferi nord, el pol nord registra la màxima extensió de gel. En canvi, a l'hemisferi sud s'acaba l'estiu i el gel antàrtic assoleix l'extensió més petita de l'any. En tots dos casos, les dades són molt més baixes del que sol ser normal i se situen en el segon graó de mida més petita. L'escalfament del planeta és un fet irrevocable.

Gel marí àrtic

El gel marí de l'oceà Àrtic va assolir la màxima extensió anual el passat 17 de març, amb 14,48 milions de km². Han faltat dues penínsules Ibèriques de gel per arribar a l'extensió mitjana, entre els anys 1981 i 2010. I és la segona superfície de gel més baixa en 39 anys d'observació i seguiment des d'un satèl·lit, tot just per darrere del rècord, el 7 de març del 2017, amb 14.42 milions de km².

Gel marí antàrtic

A finals de l'estiu austral, entre finals de febrer i principis de març, el gel marí de l'antàrtic ocupa la mínima superfície anual. Aquest 2018, l'extensió més petita es va donar entre el 20 i el 21 de febrer, la segona més baixa des que hi ha registres –des del 1979. La mínima del 2018, de 2,18 milions de km², ha quedat a 70.000 km² del rècord, que es va registrar fa un any, el 3 de març del 2017.

Anar al contingut