El gel àrtic assoleix la mínima extensió anual, en falta una quarta part respecte als anys 80

La mínima anual d'extensió de gel marí de l'Àrtic ocupa la 12a posició dins les extensions més petites

Nestor GomezActualitzat

El setembre, el mes clau per avaluar l'estat de l'Àrtic. És el mes en què l'extensió de gel marí a l'Àrtic és més petita perquè sortim de l'estació més càlida de l'any. Normalment, el dia amb la mínima d'extensió de gel de l'any és pels volts del 15 de setembre.

Lleuger ascens de l'extensió de gel el 2021

Després d'assolir, el 2020, la segona extensió de gel més petita mai registrada, amb 3,793 milions de km², aquest any el mínim ha estat superior amb 4,724 milions de km² registrat el 16 de setembre, segons dades a partir de l'observació satèl·lit del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel (NSIDC). Dins la classificació d'extensió més petita de gel observada ocupa la 12a posició, és de les més altes de l'última dècada i, a la vegada, es manté dins la dinàmica dels darrers 13 anys en quedar per sota dels 5 milions de km².

 

En el gràfic inferior, a l'esquerra tenim en blanc la superfície de gel actual en comparació amb la mitjana d'extensió de gel entre 1980 i 2010 de color taronja. A la dreta, observem l'evolució anual del gel, assolint la mínima extensió anual a mitjans de setembre. Ens trobem lluny del valor mínim històric del 2012, de color taronja, i al mateix temps molt allunyats de la mitjana, de color gris fosc, amb un valor superior als 6 milions de km².

 

Aquesta lleu millora de l'extensió de gel es deu a la fosa molt més lenta del gel del que és normal durant el mes d'agost. Una de les raons va ser per la presència i persistència d'un centre de baixes pressions situat sobre el mar de Beaufort, que va dispersar el gel i va mantenir les temperatures baixes a tota la regió.

Situació crítica del gel àrtic marí

Tot i aquest lleuger augment de l'extensió del gel respecte als darrers anys, la situació és crítica. L'escalfament de planeta augmenta, augmenten les emissions i res fa pensar que la situació es revertirà. Ben bé al contrari, aquesta situació actual tornarà a virar cap a una clara reducció del gel. Dues dades significatives per reflexionar:

  • El gel àrtic s'ha reduït a la meitat en 40 anys. Si comparem aquest mínim anual del 2020 amb el mínim anual de gel marí de 1980, resulta que ara tenim la meitat de superfície de gel marí a l'Àrtic que el 1980, amb 7,55 milions de km².
  • Cada dècada que passa hi ha menys gel a l'Àrtic.
 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
Anar al contingut