El futur de les glaceres protagonitza la International Weather Summit de Stubai

La tretzena Cimera meteorològica internacional se centra en l'efecte de l'escalfament global en les glaceres. TV3 hi ha participat amb la presència d'Enric Agud

Enric AgudActualitzat

Aquest cap de setmana se celebra la 13a edició de la Cimera Meteorològica Mundial (International Weather Summit) a la vall de Stubai, al Tirol austríac. En concret, la trobada és a Stubai Glacier, a la glacera esquiable més gran d'Àustria. Precisament, les glaceres, en el context d'escalfament global, han estat les protagonistes de la cimera.

El tema estrella: les glaceres

A Àustria hi ha més de 900 glaceres, moltes amb una superfície menor a 1 km2, o sigui que són més petites que la dimensió que ocupen 100 camps de futbol.

Stubai i la resta de les glaceres d'Àustria estan molt afectades per l'escalfament planetari. En general, les glaceres austríaques estan perdent 1 metre de gruix de gel a l'any. En el cas de la Stubai Glacier, el gruix màxim és de 80 metres de profunditat. D'aquí 40 anys, als estius hi pot quedar ben poca cosa.

 




Les glaceres formen part del patrimoni del país, i per això intenten protegir-les. És a partir de l'any 2000 quan s'ha començat a notar el retrocés amb més intensitat, i és un fenomen que va a més. A partir d'aleshores, han intentat de diverses maneres aturar el desgel: dos mètodes han fracassat:

 

  1. El primer que van intentar va ser infiltrar aigua freda a la neu a l'hivern, per fer-la més densa, més compacta, per guanyar més massa, però la fusió mantenia el seu ritme. No va servir de res.
  2. El segon mètode consistia a trepitjar la neu a l'hivern sobre la glacera, per compactar-la, però tampoc no va servir.


Un tercer mètode consisteix a cobrir la glacera, a partir del mes de maig, amb una manta de plàstic d'uns 2 cm de gruix. D'aquesta manera, es redueix en un 70% la fusió del gel. Cada 3-4 anys s'ha de canviar la manta. Només tapen entre 7-8 hectàrees: és poc perquè la glacera és molt gran.

El cost es cobreix amb el que es recapta de forfets i els tiquets de telecabina. També es necessita personal per desplegar la manta, lloc per guardar-la després. De moment, aquest sistema és l'únic que funciona relativament i en llocs molt concrets.

Aquest mètode també el fan servir a Suïssa, a la glacera del Roine:

Una altra mesura per a la conservació de la glacera són les granges de neu: a l'hivern hi guarden neu i a l'octubre la tornen a posar a les pistes i a la glacera, per refredar el terreny i preparar la base.

Cimera amb premi per a "El Temps" de TV3

L'edició d'enguany ha estat molt condicionada pel temps. Ha caigut un metre de neu, ha fet molt vent i, posteriorment, l'augment de la temperatura ha disparat el risc d'allaus, a 4 sobre 5. Nombroses carreteres de muntanya estan tallades pel risc.

A la cimera hi han participat més de 50 presentadors d'un total de 18 països d'Europa. En representació de TV3 hi ha participat l'Enric Agud, que ha rebut un premi pel millor espai de meteorologia a plató, per una realitat augmentada dedicada al resum de l'estiu.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut