Tímida gelada a Bellver de Cerdanya

El fred arriba cada cop més tard a les valls del Pirineu i dura menys

L'1 d'octubre passat, les valls del Pirineu van rebre la primera temperatura negativa de la temporada des de l'Alta Ribagorça fins al nord del Ripollès. Unes temperatures sota zero que obren les portes del fred, que, a poc a poc, seran més presents arreu del nord del país. Les temperatures més baixes del dia fora de l'àmbit d'alta muntanya han estat les següents.

 

Das, una estació que crida el fred

Aquesta estació meteorològica està situada en un indret molt singular de la Cerdanya. No és a la població de Das, sinó a l'aeròdrom, a 3 quilòmetres del poble i a uns 100 metres menys d'alçada. La particularitat de la situació de l'estació, al fons de la vall ceretana, fa que registri perfectament l'acumulació del fred per decantació: l'aire fred és més pesant que el càlid.

L'estació de Das és una referència pel fet d'assolir temperatures hivernals extremes, per sota dels -20 ºC en alguns hiverns, i per ser la primera estació a baixar dels 0 ºC un cop s'acaba l'estiu. Per primera vegada en 19 anys, la primera temperatura negativa cau a l'octubre en dos anys consecutius, 2021 i 2022.

 

L'arribada de la primera temperatura sota zero a Das marca una clara tendència a ser més tardana. Cada cop serà més freqüent que arribi a l'octubre. En aquests 19 anys de dades s'observa com el fred s'ha retardat del 22 al 28 de setembre.

Un Pirineu amb un clar descens dels dies freds

Els gràfics de Vielha i de Ransol parlen per si sols. Durant els darrers 50 anys ha caigut estrepitosament el nombre de dies amb temperatures inferiors als 0 ºC. A Vielha, si durant la dècada dels 70 hi havia uns 115 dies de fred, que serien gairebé quatre mesos, ara ronden només els dos mesos i de vegades hi ha anys que no arriben a la seixantena de dies.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut