Barcelona (Eva Gimeno)
Barcelona (Eva Gimeno)

El dotzè dia de l'estiu de 2019 amb màximes de 40 ºC a Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

La calor de 40 ºC s'acarnissa aquest divendres a gairebé tot Catalunya. A continuació podem comprovar com la humitat juga un paper clau en la sensació de temperatura. En els dos següents mapes de valors màxims podem veure la distribució del valor 40 ºC. En el primer cas, la tempertura màxima convencional i, en el segon cas, tenint en compte l'elevada humitat, és a dir, la temperatura de xafogor o sensació.

 

 

En el cas de la temperatura de xafogor, podem comprovar que només el nord del país s'ha escapat de la sensació de 40 ºC.

 

 

A primera hora de la tarda ja s'havien superat els 40 ºC en diverses estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Finalment, aquests han estat alguns dels valors més destacats de la XEMA: 

Aquestes dades impliquen un fet extraordinari: és el dotzè dia d'aquest estiu que ens porta valors de 40 ºC a Catalunya. Per trobar una situació similar caldria remuntar-se fins a l'any 2003. Això vol dir que aquest estiu hi ha una mitjana que cada quatre dies s'assoleixen 40 ºC en algun observatori.

 

Anar al contingut