El desglaç a l'Antàrtida es multiplica per quatre els últims 25 anys

Els pols es fonen per l'escalfament del planeta i això contribueix a la pujada del nivell del mar

redacció meteoActualitzat

Les dues masses de gel més importants del planeta, els pols Nord i Sud, estan accelerant el seu procés de fusió a conseqüència de l'escalfament del planeta induït per l'home. El gel agonitza arreu.

 

Evolució de l'extensió de gel a l'Àrtic, Font: NSIDC , gràfiques interactives

Evolució de l'extensió de gel a l'Antàrtida, Font: NSIDC , gràfiques interactives

 

 

El desglaç a l'Antàrtida s'ha multiplicat per quatre en els últims 25 anys segons un informe d'una cinquantena d'organitzacions internacionals i que publica la revista especialitzada "Nature". És el retrat més complet que s'ha fet del continent més fred del planeta.

De fet, en els últims cinc anys és quan més s'ha accelerat: ha perdut una mitjana de 600 milions de tones de gel al dia. Aquesta acceleració del desgel és el que més preocupa els experts. Si durant el període 2007-2011 va perdre 76.000 tones de mitjana a l'any, aquesta xifra s'ha triplicat en el darrer lustre, 2012-2017, amb 219.000 tones de gel cada any.

Menys gel, més alt el nivell del mar

L'escalfament del planeta fa fondre el gel i, a la vegada, fa augmentar la quantitat d'aigua líquida del planeta, cosa que es tradueix en un augment del nivell del mar. Per l'aportació d'aigua del gel antàrtic durant el període 1992 al 2017, el nivell del mar ha augmentat 7,6 mil·límetres. El creixement més gran ha passat en els últims cinc anys amb una mitjana de 0,6 mm a l'any. I si tota la massa de gel del pol Sud desaparegués, el nivell del mar pujaria 58 metres en el conjunt del planeta.

Aquestes xifres de l'augment del nivell del mar només tenen en compte el gel antàrtic. En queden excloses la resta de gel del planeta i la dilatació de les aigües associada a la pujada de les temperatures. Si sumem tots els factors, des del 1900 el nivell mundial del mar ha augmentat al voltant dels 20 centímetres i, a finals de segle, es preveu que augmenti fins a un metre o més, però això està subjecte a una gran incertesa.

Debilitament del corrent del golf

Una de les conseqüències del desgel de l'Àrtic és el debilitament del corrent del golf al trobar-se aigua més densa i freda al seu camí. Aquest fet es podria començar a produir, provocant els conseqüents canvis climàtics associats. De fet aquesta primavera ha sigut anormalment plujosa i també si la comparem amb els últims 10 any, força més fresca. La temperatura de l'oceà Atlàntic a la zona del corrent del golf està marcant una clara anomalia negativa al llarg del que portem d'any, és a dir temperatures per sota del que seria habitual. Aquest fet també podria està relacionat amb la pèrdua de gel del pol nord.

Anomalia de la temperatura del mar, Font: NOAA

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut