Nou delta de la Tordera, imatge del 25 de febrer

El delta de la Tordera guanya més de 170 metres al mar

Un bon exemple de la importància dels sediments en l'evolució dels deltes

Néstor GómezActualitzat

El temporal Gloria que varem viure els darrers dies de gener va modificar la costa catalana deixant grans zones erosionades i algunes amb sobreacumulació de sediments.

La Tordera va registrar un cabal històric, causat per les pluges tan intenses i abundants que hi va haver entre el 21 i 22 de gener. Abans de l'episodi de pluges generat pel Gloria, d'un cabal de partida de poc més d'1 m³/s es va arribar a un pic de cabal registrat de 376 m³/s, i es va superar la llera de crescuda extraordinària. Tanta pluja i tanta aigua va provocar que el riu arribés a la desembocadura ben carregat de sediments. Uns sediments que va dipositar en arribar al mar.

Nou delta de la Tordera, imatge del 25 de febrer (Josep Comas)

El satèl·lit d'òrbita polar Sentinel-2 de la missió Copernicus va capturar ahir amb color natural de la desembocadura de la Tordera. S'observa que a la desembocadura del riu hi ha una barra de sediments, i només pel sud hi ha una petita obertura que permet la sortida de l'aigua dolça al mar.

Nou delta de la Tordera, imatge del 25 de febrer (Satèl·lit d'òrbita polar Sentinel-2 de la missió C)

La fotografia inferior mostra la barra perfectament formada, però encara mostra una obertura d'aigua pel costat nord. És una imatge del 2 de febrer.

Nou delta de la Tordera, imatge de l'1 de febrer (Daniel Sierra)

Podeu observar en aquestes fotografies comparatives de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'abans i el després del temporal. També podeu visualitzar l'impacte del temporal al llarg de tota la costa catalana a través del visor.

Aquesta barra de terra i sorra s'ha format a partir dels sediments transportats pel riu durant el temporal Gloria. Una barra que guanya més de 170 metres al mar, amb una llargada paral·lela a la costa d'uns 400 metres. L'absència de pantans al llarg del riu va permetre que els sediments arribessin al mar. És aquesta dinàmica fluvial i costanera la que permet el creixement del delta. Això és un bon exemple per veure com és la dinàmica dels deltes, com es nodreixen. Si el riu no transporta sediments, la falta d'aquests dipòsits provoca la seva regressió, tal com passa al delta de l'Ebre.

A causa de la gran crescuda del cabal –mai vista, en 50 segons, per alguns veïns de poblacions a tocar del riu– la Tordera es va desbordar en nombrosos indrets del curs mig i baix, va inundar més de 800 hectàrees, va obligar a desallotjar veïns i va fer caure dos ponts a Malgrat de Mar.

 

ARXIVAT A:
Temporal Gloria
Anar al contingut