Nit càlida d'estiu a Barcelona

El cor de Barcelona viu la primera nit tropical de la temporada

Barcelona ha registrat aquesta nit passada la primera temperatura tropical de la temporada. Una nit en la qual la temperatura no ha baixat dels 20 ºC al cor de la ciutat, a l'estació meteorològica de referència del Raval, amb un valor de 20,2 ºC.

La primera temperatura mínima igual o superior als 20 ºC en els últims 10 anys sol caure entre final de maig i mitjans de juny, de manera que aquest any ha caigut dintre del llindar de l'última dècada. De fet, feia quatre anys que no queia al mes de juny. En aquesta gràfica teniu la data de la primera mínima tropical del Raval des del 2013.

 

Hi ha una clara tendència durant les últimes dècades a un augment anual del nombre de nits tropicals. La calor cada cop arriba més d'hora i marxa més tard. Això és un fet molt evident i clarament visible en els observatoris amb més de 100 anys de dades: s'han triplicat el nombre de dies càlids respecte a principis del segle XX i la tendència és que seguirà augmentant durant les pròximes dècades a conseqüència de l'escalfament del planeta, al qual la societat no posa remei i no combat amb fermesa.

Una altra estació meteorològica de Barcelona, Can Bruixa, amb dades des del 1987, va registrar la setmana passada la primera nit tropical. Uns deu dies abans que en la dècada dels 80. Observeu en la piulada de Meteocat la gràfica que mostra la tendència indubtable que la nit tropical arriba cada cop més d'hora.

 

El 2022, un any de nits tropicals rècord a Barcelona

El nombre de nits tropicals al cor de Barcelona va tenir una durada de cinc mesos, va arrencar el 19 de maig i va acabar el 18 d'octubre. Entre aquestes dues dates pocs dies es va quedar per sota dels 20 ºC. En total van ser 119 nits tropicals, una quantitat mai registrada des que es disposen de dades.

En el cas de l'Observatori Fabra va registrar més nits tropicals que el tòrrid estiu del 2003, amb 76 nits tropicals. Una xifra extremadament alta si la comparem amb el període 1914-1980, en què es rondava les 20 nits tropicals a l'any.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut