El Carib sota l'amenaça de la sequera si no plou abans d'un mes

Comença l'estació seca amb una falta de precipitació que s'arrossega de fa mesos

Néstor GómezActualitzat

La manca d'aigua serà la màxima preocupació al Carib si, com mostren els patrons meteorològics, les pluges no arriben.

Aquesta és la preocupació que va llançar ahir l'organització regional Caribben Climate Outlook Forum (Caricof), amb seu a Barbados, i se suma una declaració feta des de l'Institut de Meteorologia i Hidrologia del Carib (CIMH) on adverteix que la nova estació seca arrenca amb una precipitació més baixa del que és normal a les zones que ja estan sota les condicions de sequera des de fa mesos.

El Carib té un règim de pluges a l'any amb dues estacions clarament diferenciades. L'estació plujosa és a l'estiu i amb l'arribada del nou any s'entra a l'estació seca.

Caricof pronostica que, fins al mes de febrer inclòs, la sequera es deixarà sentir a Barbados, Belize i les Illes Caiman. Els períodes secs de la meitat oest del Carib poden afectar la producció dels conreus i augmentar el potencial dels incendis. Si continua la manca de pluges fins al maig, la sequera s'estendrà cap a la major part de Cuba, República Dominicana, Guadalupe, Haití, Trinitat, Santa Lucia, Dominica, entre d'altres.

Tal com passa a les nostres latituds, l'escalfament del planeta també tindrà efectes sobre aquesta regió. És probable que la sequera greu vagi a més i apareguin més períodes secs. Una situació que pot ser preocupant per la manca de disponibilitat d'aigua a finals de maig, tot just al límit de l'entrada de la temporada de pluges.

Anar al contingut