El Cap Oriental de Sud-àfrica agonitza per la sequera

Alberto AlcántaraActualitzat

La província del Cap Oriental de Sud-àfrica pateix des de fa 5 anys una brutal sequera que fa que aquesta regió es trobi en una situació límit amb conseqüències dramàtiques. Es tracta d'una de les pitjors sequeres de les últimes dècades, derivada d'anys de pluges ínfimes o erràtiques, i de temperatures que han assolit valors rècord.

Els habitants no recorden quan va ser l'última vegada que van veure ploure amb ganes. Alguns diuen que són 5 anys; uns altres, 6, però el cas és que molts no havien vist un terreny tan sec en almenys 30 anys.

Manca d'aliments

Milers de persones s'enfronten a la manca d'aliments per culpa de les males collites, però també per la reducció del bestiar, perquè la sequera fa que no es puguin mantenir els animals. A les granges de la zona, hi ha cultius d'alvocats de gran rendiment. Arbres que abans produïen uns 50 fruits ara gairebé no en produeixen ni 10.

 

Paisatge àrid a Adelaide

L'embassament més pròxim a la ciutat d'Adelaide es va assecar a principis de l'any. Alguns dels 15.000 habitants fa set mesos que no tenen aigua corrent. L'organització no governamental sud-africana Gift of the Givers ajuda amb el proveïment d'aigua a la zona des del mes d'abril.

 

 

En una de les actuacions recents, al districte de Bezuidenhoutville, centenars de persones es van abastir d'aigua fent servir una gran quantitat d'ampolles buides, galledes o llaunes de pintura. És aigua que guardaran per cuinar i beure. A dures penes la podran fer servir per a qüestions higièniques. Hi ha molts problemes estomacals.

L'escola local ha hagut d'escurçar l'horari setmanal a la meitat per la falta d'aigua: molts nens falten a la classe totalment o parcialment, perquè els nens ajuden els pares a portar l'aigua.

Les autoritats han intentat alleugerir la situació connectant seccions de la ciutat amb un embassament alimentat pel riu Fish, a uns 50 quilòmetres de distància, però la canonada al riu és massa estreta, i les canonades de la ciutat estan en mal estat. També operen camions per transportar l'aigua, però molts tenen avaries.

Un dels països més secs del món

La ràpida urbanització i el creixent consum d'aigua suposen una gran pressió a les reserves d'aigua. Un exemple és Ciutat del Cap, la segona capital del país, situada a la província del Cap Occidental. L'any 2018 es va quedar gairebé seca.


Però la sequera en curs ha agreujat la situació. Els nivells dels embassaments van assolir nivells perillosament baixos a l'octubre, cosa que va fer que el president Cyril Ramaphosa reclamés "mesures dràstiques". Cinc de les nou províncies del país van quedar afectades de gravetat.

Inseguretat hídrica

La inseguretat hídrica es podria convertir en "el més gran desafiament econòmic per al desenvolupament del país", segons ha declarat el president sud-africà. En el cas d'Adelaida, la manca d'aigua s'afegeix a problemes crònics de baix creixement i alts nivells d'atur. Prop del 70 per cent dels habitants de la ciutat estan sense feina.

El context d'escalfament global fa preveure un augment de la freqüència i la intensitat dels episodis de sequera a nivell global. En el cas del sud de l'Àfrica, l'ONU adverteix que l'escalfament va al doble de velocitat que a la resta del món.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut