Límit superior del prat alpí (Neus i Laia Campmany)
Límit superior del prat alpí (Neus i Laia Campmany)

El canvi climàtic empeny les plantes cap als cims

Actualitzat

Les plantes, cada cop més a prop dels cims

La Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, ha demostrat que la distribució de la vegetació en funció de l'altura en el volcà Chimorazo a l'Equador ha pujat més de 500 metres en 200 anys a causa del canvi climàtic. El límit superior on vivien les plantes ha passat dels 4.600 metres als 5.200 metres.

L'estudi arrenca amb les dades preses per Alexandre von Humboldt, que caps als volts del 1800 va viatjar a Amèrica. Humboldt va cartografiar la distribució de les plantes, va investigar els límits de creixement de les diferents espècies i va escriure diverses obres com "Tableau physique", en què mostra la relació entre les condicions climàtiques i la distribució de les espècies. Aquestes dades són les més antigues que es coneixen sobre la distribució altitudinal de les espècies en el món i, a la vegada, és el punt de partida per als autors de l'actual estudi segons Jens-Christian Svennind de l'Institut de Biociència de la Universitat d'Aarhus.

Durant l'estiu del 2012, el grup d'investigadors va seguir els passos de Humboldt pel volcà Chimorazo per cartografiar de nou totes les espècies. Van poder comprovar que el darrer senyal de vegetació es trobava a 5.185 metres, una petita planta de la família del gira-sol, mig coberta de neu, en plena formació tot i el fred, la baixa pressió i el fort vent, descriu Naia Morueta-Holme, autora principal de l'estudi.

Les dades i els estudis del passat tenen gran utilitat per veure els canvis ambientals a escala global i local. A més, donen una visió del que es pot esperar en el futur, amb un canvi climàtic previst més intens del que ho ha fet en els darrers 200 anys.

El canvi climàtic al Pirineu

Aquesta evolució de les espècies també és present al Pirineu i als Alps. La retirada sostinguda de les glaceres i unes temperatures més altes permetran condicions climàtiques menys dures per a les plantes que viuen a cotes tan altes. Segons l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), les temperatures al Pirineu han augmentat de mitjana 0,21 ºC per dècada, amb dades des del 1950.

Anar al contingut