El 2021 a Catalunya ha estat sec i amb tota mena de fenòmens meteorològics

Hem deixat enrere el 2021 carregat d'aspectes meteorològics importants a casa nostra. Sembla que cada any que passa és més complicat tenir un temps considerat normal, cada cop són més freqüents els fenòmens extrems.

Per començar, el 2021 ha estat sec arreu del país. L'exemple més contundent és el de l'Observatori Fabra, que ha registrat l'any més sec en més de 100 anys: només ha recollit la meitat de la precipitació de tot un any. Ha faltat més del 30% de la pluja anual en gran part del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona i en zones de l'est de la Noguera. I no ha arribat a la meitat de la pluja anual a l'Alt Empordà i en punts del prelitoral de Barcelona, per sota dels 400 mm. Només a les Terres de l'Ebre ha plogut dintre del rang de la normalitat, si bé bona part d'aquesta pluja va caure durant la tardor.

Mapa d'anomalia de precipitació del 2021(Meteocat)

Pel que fa a les temperatures, ha estat un any càlid, molt allunyat de l'excepcionalitat del 2020, això sí, però dins les sèries meteorològiques centenàries se situen ben amunt. En el cas de l'Observatori de l'Ebre, la temperatura mitjana del 2021 s'ha situat en 6è lloc des del 1905, i a l'Observatori Fabra sí que puja al podi dels anys més càlids, concretament al 3r graó juntament amb els anys 2019 i 2016.

Mapa d'anomalia de temperatura del 2021(Meteocat)

Fenòmens destacats o excepcionals

  • Temporal Filomena. Durant la primera quinzena de l'any vam estar sota unes temperatures gèlides arreu del país que van marcar els valors més baixos de l'any en gran part del territori. Un fred que va culminar amb una nevada extensa i abundant entre el 9 i 10 de gener, també amb temporal de mar.
  • Pols sahariana. Entre gener i febrer vam tenir una gran quantitat de dies amb intrusió de pols sahariana que va culminar el dia 6 de febrer amb una capa de pols marró sobre la neu blanca.
  • Onada de calor. La més important de l'any es va donar entre l'11 i el 15 d'agost, i va der una de les més intenses de les darreres dècades. Les temperatures màximes es va enfilar fins als 43 ºC a Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà.
  • Aiguats torrencials. La pluja excepcional més important de l'any es va donar l'1 de setembre a Alcanar. Els més de 250 mm de pluja, dels quals 77 en només 30 minuts, van descarregar sobre aquesta població, però també es van veure afectades  altres poblacions com Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita.
  • Tornados. La tarda del 18 de juny va ser molt moguda amb pluges intenses en nombrosos llocs del país i amb fenòmens severs. És el cas del tornado de Santa Maria de Miralles i la Llacuna.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut