El 2020, l'any més càlid a Europa

Néstor GómezActualitzat

Dia que passa, mes que passa, any que passa..., la situació climàtica del planeta no para d'empitjorar i, el més preocupant de tot, encara no estem fent res de manera consistent. Cal actuar ja amb mesures polítiques contundents i d'aplicació immediata.

L'any 2020 a Europa va ser l'any més càlid des del 1981, any d'inici dels registres que es fan des de satèl·lit, segon l'informe "Estat del Clima Europeu 2020", publicat avui pel Servei de Canvi Climàtic Copernicus (C3S). La temperatura mitjana d'Europa el 2020 va ser 0,4 ºC superior als cinc anys més càlids, tots ells registrats durant l'última dècada, segons el Servei d'Observació de la Terra Copernicus. Tal com diu la científica de Copernicus Freja Vamborg:

Les temperatures augmenten en totes les estacions de l'any

L'hivern del 2020 va ser el més càlid; amb 3,4 graus per sobre de la temperatura europea hivernal observada entre 1981 i 2020, va superar en 1,4 graus l'anterior rècord, una xifra autènticament desorbitada.

 

Els científics de Copernicus destaquen el fort escalfament que es va produir a l'àrea àrtica d'Europa. Les temperatures al nord de Sibèria van ser excepcionals: 6 graus per sobre de la mitjana anual, sent l'anomalia més gran que es va donar l'any 2020 a Europa. La Sibèria àrtica va viure un rècord en nombres d'incendis forestals que es va veure agreujada per les altes temperatures i per una quantitat de neu inferior al que sol ser normal. La temperatura mitjana de l'Àrtic va ser de 4,3 graus, tot un rècord.

La primavera del 2020 va ser una de les més seques al nord-oest d'Europa dels últims anys, i això es va notar en els cabals dels rius centreeuropeus. En el cas de la conca de Rin, el riu va arribar al cabal més baix mai registrat. L'estiu no va ser tan extrem. Les onades de calor no van ser tan extremes ni tan prolongades com en els darrers anys.

L'estació de la tardor del 2020 va ser la més càlida des que hi ha registres. Ara bé, un informe destaca els efectes que hi va tenir la tempesta Alex, a principis d'octubre, amb pluges excepcionalment elevades que van triplicar la mitjana de pluges habituals. Es van batre rècords diaris de precipitació al Regne Unit i França, amb inundacions en algunes regions d'Europa occidental.

A escala mundial, Copernicus Earth va anunciar que el 2020 va ser un dels tres anys més càlids al planeta; una dada confirmada fa pocs dies per l'Organització Meteorològica Mundial (OWM)

Copernicus, amb seu al Regne unit, és el Programa de la Unió Europea per a l'Observació de la Terra, amb informació actualitzada del planeta i el medi ambient.

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut