El 2018 va ser el quart any més càlid de la història a nivell global
El 2018 va ser el quart any més càlid de la història a nivell global

El 2018 va ser el quart any més càlid de la història a nivell global

Alberto AlcántaraActualitzat
TEMA:
Crisi climàtica
Anomalia de temperatura global (NOAA)
Anomalia de temperatura global (NOAA)

S'acaba de presentar l'últim informe sobre l'"Estat del clima", que  confirma que l'any 2018 va ser el quart any més càlid mai registrat a nivell global. El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords. Els principals indicadors de canvi climàtic continuen amb la tendència coherent amb l'escalfament global.

L'informe està dirigit per l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) i compta amb les aportacions de més de 470 científics de prop de 60 països d'arreu del món. Els resultats han estat publicats per la Societat Meteorològica Americana (AMS).

 

Rècord d'emissions de gasos d'efecte hivernacle

Les principals concentracions de gasos d'efecte hivernacle, inclosos el diòxid de carboni (CO2), el metà i l'òxid nitrós, van assolir nivells rècord. En el cas concret del CO2, la concentració mitjana anual va ser de 407,4 ppm, el valor més alt mai registrat, tant en els mesuraments moderns, com en els deduïts dels nuclis de gel, que es remunten a fa 800.000 anys.

El quart any més càlid

La temperatura mitjana global va ser entre 0,3 °C i 0,4 °C més alta que la mitjana de 1981-2010.  Això la situa com la quarta temperatura global anual més càlida des que els registres van començar a mitjans del segle XIX. Els quatre anys més càlids mai registrats s'han produït tots des del 2015.

 

Temperatura de la superfície del mar per damunt de la mitjana

La temperatura mitjana de la superfície del mar (SST) va ser una mica més freda que la registrada durant l'any rècord, el 2016, que va ser molt condicionat pel fenomen del Niño. Tot i això, es va situar uns 0,3 ºC per sobre de la mitjana de 1981-2010. L'oceà més profund també continua escalfant-se any rere any.

Malgrat el lleuger refredament superficial respecte al 2016, la calor a la part superior de l'oceà va ser rècord el 2018. Aquesta calor reflecteix l'acumulació continuada d'energia tèrmica als 700 metres més superficials de l'oceà. Els oceans absorbeixen més del 90% de l'excés de calor que genera l'escalfament global a la Terra.

 

Els patrons de salinitat de la superfície del mar reforcen les evidències que les regions seques són cada cop més seques i més salades, mentre que les regions humides són més plujoses i més fresques. Des del 2005, els 600 primers metres de profunditat de l'Atlàntic són cada any més salats.

Rècord del nivell del mar

Per setè any consecutiu, el nivell mitjà global del mar va augmentar fins a un nivell rècord:  8,1 centímetres per sobre del registrat l'any 1993, quan van començar els mesuraments per satèl·lit. El nivell del mar global augmenta a un ritme mitjà de 3,1 cm per dècada.

 

Incendis

L'activitat mundial d'incendis va ser la més baixa registrada des del 1997. La superfície cremada va ser d'uns 500 milions d'hectàrees. Aquesta disminució és coherent amb una tendència global a la baixa, impulsada principalment per la transformació de sabanes en zones agrícoles.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut