El 2017 va ser el segon any més càlid de la història

Actualitzat

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que els darrers anys 2015, 2016 i 2017 han estat tots tres els més càlids de la història, el més càlid el 2016, però el 2017 en segona posició i la primera vegada que un any sense fenomen d'El Niño té una temperatura tan alta.

El secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial, Petteri Taalas, ha declarat: "La tendència que estem observant en la pujada de les temperatures és molt més important que el fet concret del record d'un any concret. Disset dels divuit anys més càlids han estat els d'aquest segle XXI, i el nivell de l'escalfament ha estat excepcional en els últims tres anys. L'escalfament de l'Àrtic ha estat especialment pronunciat, i això tindrà una profunda i duradora repercussió en el nivell dels oceans i en canvis en el temps que acostuma a fer a tot el món."

 

La temperatura mitjana en superfície del 2017 va ser de 14,7ºC, 0,46ºC per sobre de la mitjana de les temperatures del 1981 al 2010. Si es compara amb les temperatures mitjanes preindustrials, l'augment és d'1,1ºC, només el 2016 va ser encara més càlid, amb 1,2ºC per sobre de la temperatura preindustrial.

Aquest període de control és especialment adequat ja que compta amb dades preses des de satèl·lit i per a tota la superfície del planeta. La pujada de temperatures va ser especialment pronunciada a l'Àrtic.

El diòxid de carboni, el responsable d'aquest escalfament planetari, tampoc no para d'augmentar: avui superava els 407 ppi de CO2, quan el maig del 2015 se superava per primera vegada en la història el nivell de 400 ppi.

 


 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut