Eclipsi lunar parcial del 2017 des de l'Estartit (Josep Pascual)
Eclipsi lunar parcial del 2017 des de l'Estartit (Josep Pascual)

Eclipsi parcial de Lluna aquesta nit

Nit per mirar cap al cel i quedar embadalit observant la lluna

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest vespre i nit viurem un dels esdeveniments astronòmics destacats de l'estiu, un eclipsi parcial de Lluna. El fenomen serà visible des de Catalunya.

Les fases d'un eclipsi lunar

L'eclipsi lunar es dona quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna, de manera que la il·luminació directa del satèl·lit per part del Sol queda interrompuda. En aquest capítol del Temps de la A la Z us expliquem totes les fases del fenomen:

Els horaris

L'eclipsi d'aquesta setmana es veurà des de Sud-amèrica, Àfrica, Àsia, Oceania i Europa. L'inici de la fase penombral serà a les 20.43 hores. La fase parcial començarà a les 22.01 hores. Tot això serà quan la Lluna encara estigui per sota de l'horitzó, per tant ens ho perdrem. Les hores clau:

  • 21.16 h: La sortida de la Lluna sobre l'horitzó. La veurem en penombra, una mica apagada per la part superior esquerra.
  • 22.01 h: inici de la fase parcial.
  • 23.30 h: Màxim de l'eclipsi. Gran part de la part superior quedarà enfosquida.
  • 00.59 h: Fi de la fase parcial. Ja dins la jornada de dimecres, la lluna estarà en penombra.
  • 2.17 h: Final de l'eclipsi. Fi de la penombra.

Com es veurà?

Si voleu saber quin aspecte tindrà l'eclipsi des de la vostra localitat, teniu diverses opcions. Per exemple, en aquest enllaç trobareu un simulador que us permet canviar de ciutat.

També us recordem que hi ha una aplicació desenvolupada per la Universitat de Barcelona que us ensenyarà tot el que necessiteu saber d'aquest eclipsi i dels futurs. Compte que hi ha una versió actualitzada (Eclipsi Calculator 2.0):

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut