Eclipsi penumbràtic des de Mataró (Enric Puigventós)

Eclipse penumbràtic de Lluna, en conjunció amb Júpiter i Saturn

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta nit de dissabte a diumenge hem tingut el segon eclipsi de l'estiu, un eclipsi penumbràtic de Lluna. A diferència del primer, que va ser un eclipsi solar, sí que l'hem pogut veure des de casa nostra, com a altres punts del sud-oest d'Europa i també a l'Àfrica, Amèrica i al Pacífic.

La Lluna, enfosquida per l'eclipsi penumbràtic des d'Arenys de Munt (Montse Mora)

L'eclipsi ha començat a les 5.07 i s'acabat a les 7:49, hora catalana. En el cas d'avui, també hem pogut gaudir de la conjunció de la Lluna amb Júpiter i Saturn.

Eclipsi penumbràtic de Lluna en conjunció amb Júpiter i Saturn des de Mataró (Emili Vilamala)


Un eclipsi lunar es dona quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. La Lluna passa per la zona d'ombra projectada per la Terra.

 

En un eclipsi penumbràtic, la Lluna penetra parcialment o totalment en l'anomenada  zona de penombra, que envolta la zona d'ombra, i l'enfosquiment és difícil de percebre a simple vista.

Lluna lleugerament enfosquida des de Mura (Jordi Montraveta)
L'eclipsi penumbràtic a les 6.15 des de Sant Bartomeu del Grau (Emili Vilamala)


Si voleu saber més sobre els eclipsis, recordeu que hi ha una aplicació que permet visualitzar totes les dades dels eclipsis del passat i del futur, així com fer-ne una simulació. Es diu Eclipse Calculator, i va ser desenvolupada per Serviastro (Departament d'Astronomia i Meteorologia) i l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut