El Dorian és l'huracà amb vents més forts mai registrats en tocar terra a l'Atlàntic

Alberto Alcántara Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

L' huracà Dorian causa estralls a les Bahames, per la seva potència però també per la seva velocitat extremadament lenta. Ha baixat de categoria, però es tracta d'un huracà històric que encara té un gran potencial devastador.

El Dorian va tocar terra a les Bahames amb vents sostinguts de gairebé 300 km/h, amb la màxima categoria de l'escala de Saffir-Simpson. És l'huracà més fort que mai ha tocat terra a l'Atlàntic pel que fa a la força del vent.

 

El moment de l'impacte de l'ull del Dorian a les illes Bahames s'ha seguit amb precisió mil·limètrica des de les imatges de satèl·lit:

 

 

Lamentablement, des de terra les imatges són molt preocupants, pel potencial destructiu d'aquest gran huracà. Cada hora que passa ens deixa imatges més devastadores:

 

Un huracà històric

El Dorian té molta vida al davant, però ja és un huracà històric per la seva intensitat. Els huracans es poden catalogar tenint en compte diversos factors: la velocitat del vent, la pluja acumulada, els mínims de pressió atmosfèrica o els danys que causa.

En aquest cas, es tracta de l'huracà més fort que ha tocat terra a l'Atlàntic des del punt de vista del vent sostingut. A més a més, se situa en segona posició, compartida, del rànquing d'huracans més potents de la història en aquesta mateixa conca.

 

 

Previsió

El matí de dimarts, el Dorian estava en situació estacionària, a uns 50 quilòmetres de l'illa de Gran Bahama, i a uns 160 quilòmetres de West Palm Beach, a Florida. Precisament, el fet que el Dorian es mogui tan lent, o fins i tot s'aturi, també és un fet molt excepcional, que tindrà conseqüències catastròfiques. Dilluns, l'ull de l'huracà només es va desplaçar uns pocs quilòmetres per damunt de l'arxipèlag:

 

Penseu en la següent analogia: els vents sostinguts eren d'uns 280 km/h. Això són vents que podria portar un tornado de categoria EF3. Però un tornado dura uns minuts, mentre que l'huracà ha estat hores deixant aquesta ventada sostinguda.

Els vents aquest dimarts al matí han baixat a 195 km/h, corresponents a un huracà de categoria 3. Es preveu que, lentament, el Dorian reprendrà el seu moviment cap a l'oest, i girarà cua abans de tocar la costa de Florida, per viatjar amb una trajectòria paral·lela a la costa de Florida, Geòrgia, Carolina del Sud i Carolina del Nord.

Al nord-oest de les Bahames es preveuen acumulacions de pluja de fins a 300 mm, però amb pics aïllats de més de 700 mm. En els estats de Florida i Geòrgia hi ha previsió d'acumulacions de pluja d'entre 80 i 150 mm, amb pics de 230 mm. A Carolina del Sud i Carolina del Nord poden caure entre 130 i 250 mm, amb pics de 381 mm.

Als efectes de la precipitació cal sumar-hi el vent i els efectes de la maror ciclònica, que portarà elevacions de l'aigua del mar fins a gairebé 6 metres per sobre del nivell habitual.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut