Dimecres, l'estabilitat s'aferra i les temperatures es tornen esbojarrades

Seran dies amb grans amplituds i inversions tèrmiques

Néstor GómezActualitzat

Estem sota el domini de l'anticicló i tot indica que estarem així un bon grapat de dies, tot el que resta de setmana i, potser més enllà. Amb aquesta situació, amb predomini de les altes pressions amb valors superiors als 1.025 hPa, els ingredients del temps seran: sol, gebrades, glaçades, inversions tèrmiques marcades, grans amplituds tèrmiques i unes minves encara lleugeres. Les temperatures tindran un comportament esbojarrat per efecte de l'estancament de l'aire i per la presència o no de les boires.

Gebrada intensa al pantà d'Oliana (Rosó Argerich)

Sol i boires més presents

A mesura que l'estabilitat s'aferra a casa nostra les boires apareixeran amb més energia dia rere dia. Unes boires que s'estendran per tota la plana de Lleida i que de cara al migdia la immensa majoria hauran desaparegut. Només restaran algunes boires més persistents cap a l'àrea d'Artesa de Segre. Totes les boires de primera hora del matí seran gebradores. A la resta del país el temps serà plenament assolellat amb el cel ben blau. Hi haurà una mica de tramuntana a l'Alt Empordà durant tot el dia.

Temperatures de tot tipus

Si bé les temperatures marcaran els valors més baixos al matí i els més elevats a migdia, tindrem molts matisos. En primer lloc, seran dies de gran amplituds tèrmiques, és a dir, amb molt de fred a primera hora del matí i ambient ben suau al migdia. Unes diferències tèrmiques en un mateix indret entre el dia i la nit de més de 20 ºC. Això passarà a les valls del Pirineu, punts de la Catalunya Central i a les comarques de Girona. En canvi, allà on persisteixi la boira passarà tot el contrari, una amplitud tèrmica molt baixa d'un parell o tres de graus només.

Per una altra banda, l'aire fred acumulat a les fondalades de les valls provocarà grans inversions tèrmiques, amb molt més fred a les valls que a cotes de 2.000 o 2.500 metres a primera hora del dia.

El fred matinal no ens el traurem de sobre, de manera que encara cauran per sota dels -5 C a la meitat nord del país, mentre que a la costa rondaran els 6 ºC a tot estirar. Pel que fa a les temperatures màximes, les més altes del país es mouran entre els 16 i 18 ºC.

I els propers dies...

Pel que resta de setmana estendrà aquest tipus de temps. Només tindrem una clara diferència, la temperatura que tendirà a pujar més durant el les hores centrals del dia.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut