Llevantada amb molt mala mar, nevades fins a 400 metres i pluges abundants

Més de 20 comarques en avís meteorològic pel primer temporal mediterrani de l'any

Néstor GómezActualitzat

Protecció Civil té activats els plans Neucat, Ventcat i Procicat per onatge davant el temporal mediterrani. És el primer temporal mediterrani de la temporada, amb onades superiors als 4 metres a la meitat nord de la costa catalana i amb possibilitat de provocar afectacions a les zones urbanitzades i infraestructures situades a prop del mar. La llevantada ve de la mà d'una petita pertorbació situada al nord de les Balears. Protecció de Civil té activat el pla Neucat per acumulacions de neu de 10 cm cap als 700 metres i de 40 cm per sobre dels 1.500.

Neu de finals de gener a Castellbell i el Vilar (@PC_Castellbell )

Una bona regada, amb pluges de més de 100 mm

S'esperen pluges generals a les comarques de Girona i Barcelona, i a partir del migdia arribaran a les comarques de Tarragona. Durant el temporal es poden acumular més de 100 mm en punts del Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Selva, el Vallès Oriental, el Montsià i el Baix Ebre. Unes pluges que entraran de matinada per l'Empordà i que durant el matí s'estendran per tot l'est del país. A partir d'aleshores arribaran a ponent amb menys energia i a les Terres de l'Ebre. Aquí teniu els avisos d'acumulació de pluja i neu emesos per Meteocat.

 

Unes pluges que aturaran de cop el descens de les reserves d'aigua i que fins i tot les faran pujar lleugerament. Però cal molta més pluja, molts més temporals de pluja, per sortir de la sequera en què estem immersos.

Més de 20 cm al nord del Ripollès, el Montseny i el Collsacabra

La primera nevada de llevant, a banda de pluges abundants, deixarà un bon gruix de neu a les muntanyes entre el Montseny i el Ripollès, amb gruixos de més de 10 cm a 700 metres i de 40 cm a 1.500. Serà, en el cas del Ripollès, la nevada més important de la temporada. La neu baixarà fins als 400 metres, cosa que permetrà que arribi a l'Albera, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, la Panadella, Pinós, el Montsec, les muntanyes de Prades i el massís de Port.

Temporal marítim amb onades de més de 4 metres i ventades al litoral

La llevantada alterarà la mar a tota la costa catalana. Ara bé, serà més intensa i agressiva a partir del migdia a la meitat nord, des del cap de Creus fins al delta del Llobregat. Una mala mar que es veurà afavorida per la baixa pressió atmosfèrica, inferior als 1.020 hPa.

 

 

El vent bufarà amb cops forts entre llevant i gregal al litoral, sobretot a partir de mig matí, a les costes central i sud del país, amb cops que poden superar els 72 km/h.

Ambient més fred

Les temperatures baixaran arreu del país, sobretot a les comarques de Lleida i de Tarragona, on cauran més de cinc graus respecte als valors de dilluns. Una diferència molt més gran si es pren com a referència l'ambient càlid del cap de setmana. Les temperatures més altes del dia rondaran els 12 ºC i localment poden arribar als 14 a la Costa Central.

I els propers dies...

El temporal anirà de baixa dimecres i el temps més estable tornarà dijous. El que sí que tindrem serà un fred plenament hivernal, que ens acompanyarà fins al cap de setmana que ve. Una setmana amb un fred ben viu.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut