Fuetada d'hivern i risc de neu a cotes baixes

Alberto Alcántara / Néstor GómezActualitzat

Encetem una setmana amb moviment meteorològic. Per començar, avui tornem de cop a l'hivern. Arribarà al llarg del dia una potent irrupció d'aire fred que podeu visualitzar en l'evolució del mapa de temperatura a 850 hPa. Després, tendirem a un nou episodi de llevant.

Evolució de la Temperatura a 850 hPa
Evolució de la Temperatura a 850 hPa (WRF / TV3)

L'entrada d'aire fred provocarà un descens de la cota de neu. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per neu, amb acumulacions de més de 10 centímetres en cotes superiors als 900 metres. La neu també caurà en cotes inferiors. També destacarem el vent, que deixarà cops forts del nord-oest a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, com a les zones altes del Pirineu.

 

 

Pluja i neu

Ens espera un dia de seguiment constant de les condicions meteorològiques per la complexitat de la situació i pel ball de la cota de neu. La precipitació començarà pel vessant nord del Pirineu, i s'anirà reproduint per la resta del Pirineu, amb una cota de neu de 600 metres, i per les comarques de Girona i Barcelona, fins a arribar al prelitoral i litoral de Tarragona. Hi haurà moments de precipitació d'intensitat moderada o en forma de tempesta, i això arrossegarà cap a avall la cota de neu: fora del Pirineu voltarà els 600-800 metres, però en moments de ruixat podria baixar fins als 500-400 metres.

En aquesta primera tongada de pluja, els indrets on menys risc hi ha seran les Terres de l'Ebre, ponent i l'Alt Empordà, on el vent de ponent i nord-oest tindrà més presència.

Davallada tèrmica

El cop d'hivern es traduirà en un descens acusat de la temperatura. Aquest mapa representa com caurà de diumenge a dilluns al voltant de les 4 de la tarda. Deixarem de banda els valors de 20 ºC que hem registrat el cap de setmana i no passarem dels 12-15 ºC a tot estirar. La temperatura mínima es registrarà al final del dia.

 

I dimarts...

Començarà a perfilar-se un episodi de llevant. La pluja acabarà arribant a totes les comarques, i seran més abundants a l'extrem sud. La cota de neu encara serà força baixa al principi del dia, al voltant dels 600 metres, però a mesura que passin les hores tendirà a pujar i acabarà al voltant dels 1.200 metres. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per neu i per onatge.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut