Dilluns, davallada de la temperatura i primeres precipitacions

RedaccióActualitzat

Comença una setmana molt interessant i esperançadora pel que fa a les condicions meteorològiques. La irrupció freda s'accentuarà especialment a alta muntanya. Les baixes temperatures, de ple hivern, aniran acompanyades de ventades fortes de gregal (NE) i temporal marítim a les costes. A més a més, la presència d'una petita pertorbació mediterrània farà entrar precipitacions a Catalunya, especialment a la meitat est i les comarques gironines. Aquest dilluns en tindrem un primer tast.

Sortida del sol des de Calella (Pere Lluís Donoso)

Primeres precipitacions

El cel més aviat ras del cap de setmana donarà pas a l'augment de núvols, que es farà evident ja des del matí pel nord i est de Catalunya. Fins i tot són probables les primeres precipitacions, molt minses i disperses en punts del litoral i prelitoral central i nord.

Amb el pas de les hores, els núvols arribaran arreu. Entrarà una banda de pluja més moderada per la Costa Brava, i també poden arribar precipitacions escarransides cap a l'extrem sud, fins i tot alguna gota cap a la Catalunya Central i l'oest.

En qualsevol cas, parlem de precipitacions minses o poc abundants. Això sí, la cota de neu anirà baixant progressivament: si a la matinada estarà entre 1.000 i 700 metres, al migdia haurà caigut cap als 500-600 metres.   El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de maregassa a la costa, fortes ventades al sector emprdanès i nevades a cotes baixes, però no a nivell de mar. aiAvui es poden acumular només fins a 2 cm de neu a partir dels 500 meters i dimarts,  uns 5 cm o més a partir de la cota 600 m.

Fins a 300/500 metres (Meteocat)
Fins a uns 500 metres (Meteocat)

S'accentua el fred

La temperatura davallarà de manera clara aquest dilluns. Notarem primer la irrupció freda sobretot en les temperatures de muntanya, i també en les temperatures del migdia arreu del país. D'un dissabte amb valors de fins a 20 ºC o més haurem passat a màximes de 12-13 ºC a tot estirar.

I dimarts...

Pot ser un dia clau pel que fa a la pluja i la neu. La precipitació arribarà a la façana litoral i prelitoral, i possiblement amb registres més destacats cap al quadrant nord-est, Girona, Pirineu Oriental, prelitoral nord  i també cap a l'extrem sud. La cota de neu estarà entre 400 i 600 metres.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut