Dilluns, adeu a l'hivern amb calma meteorològica i temperatura en ascens

Alberto AlcántaraActualitzat

S'acaba l'hivern i el temps tendeix a estabilitzar-se, amb la retirada de l'aire fred per les capes altes i mitjanes de l'atmosfera. Les últimes hores de l'estació hivernal seran de pocs núvols, després d'un cap de setmana amb alguns ruixats irregulars. Si no canvien els mapes, per a aquesta setmana no s'albiren grans fronts actius.

Ambient primaveral a Olèrdola (Fran Lorenzo)

Més sol

Esperem un matí assolellat a l'oest de Catalunya i mig ennuvolat en punts del litoral, la Catalunya central i el nord-est, amb restes de núvols baixos i alguns bancs de boira o boirina. La major part d'aquests núvols baixos s'aniran trencant al llarg del matí.

A la tarda arribaran bandes de núvols prims que avançaran d'oest a est i deixaran el cel enteranyinat. En paral·lel, tornaran a créixer núvols d'evolució pel quadrant nord-est: l'entorn del Montseny, Guilleries, nord d'Osona, la Garrotxa o el Ripollès. Per últim, tornaran a acumular-se més núvols baixos al litoral, sobretot a la meitat sud. L'última posta de sol de l'hivern serà vistosa gràcies als diferents tipus de núvols que veurem al cel, barrejats amb les clarianes. A les 22 hores i 24 minuts començarà la primavera astronòmica.

Temperatura en ascens

El dia començarà amb una mica de cerç o mestral i tramuntana als dos extrems de la costa, però després s'imposarà el vent de component sud. La temperatura de primera hora serà semblant a la de diumenge, però la màxima tendirà a pujar 3 o 4 ºC en molts sectors, sobretot al Pirineu i al Prepirineu i a l'entorn del prelitoral. Els valors extrems arribaran als 22 o 23 ºC cap a Ponent, a l'interior de les Terres de l'Ebre i a punts del prelitoral Central. En general ens mourem entre 15 i 20 ºC.

I dimarts...

Tindrem una petita novetat en forma de bossa d'aire fred, que passarà just per la vertical de Catalunya, però a hores d'ara no sembla que hagi de portar un gran canvi de temps. Alguns mapes dibuixen pocs ruixats, i minsos, a tot estirar de cara a la tarda i pel Pirineu. Veurem com evoluciona la situació.

En qualsevol cas, veurem més núvols en trànsit. La temperatura pujarà un esglaó més per Ponent. La tendència indica que al llarg de la setmana continuarem escalant cap a valors per sobre de la mitjana climàtica per l'època.

Meteograma de la ciutat de Barcelona (GFS / TVC)
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut