Dijous, cel net amb gebrades matinals i grans inversions tèrmiques

Dies de capes, d'abrics gruixuts al matí i jaqueta al migdia

Néstor GómezActualitzat

L'estabilitat augmenta, puja la pressió atmosfèrica i tindrem valors superiors als 1.030 hPa. Una situació que notarem i podrem veure vora el mar en observar les algues de les roques fora de l'aigua, són les minves. L'alta pressió empeny l'aigua del mar avall i per això queda una franja de roques lliures d'aigua.

Inversió tèrmica matinal a Pals (Miquel Galzeran)

Cel net de núvols

El blau del cel s'imposarà al 98% del país. Només restarà el 2% amb presència dels núvols baixos al nord del pla de Lleida que proporcionaran un paisatge completament blanc per la gebrada que hi ha haurà. Unes boires que a mesura que avanci el matí es reduiran fins a desaparèixer del tot. Les boirines freqüentaran a les planes per la nul·la ventilació de l'aire. L'estabilitat dificultarà la dissipació dels fums i dels contaminants, a la vegada que no els permetrà ascendir, tal com mostra la foto anterior.

Gran amplitud tèrmica i marcada inversió tèrmica

Un dia més l'estabilitat donarà peu a fred intens a les fondalades de les valls del Pirineu i a les parts baixes de les planes i conques interiors, on es desplomarà el termòmetre per sota dels -5 ºC. De fet, farà més fred vora els rius que dalt de les muntanyes. Aquest fenomen es coneix amb el nom d'inversió tèrmica.

El sol que lluirà durant el matí i l'aire suau que tindrem a les capes baixes i mitjanes de l'atmosfera afavorirà un lleuger ascens de les temperatures diürnes. Les màximes més altes del país es mouran entre els 16 i els 18 ºC. Un cop més l'amplitud tèrmica superarà els 20 ºC a punts de la Cerdanya, la Garrotxa i el Gironès.

I la recta final de setmana...

L'anticicló ens acompanyarà durant tot el que queda de setmana. De manera que el temps no canviarà gens respecte al que tenim. La novetat dels propers dies vindrà de la mà de la temperatura. Pujarà i pujarà fins dissabte, el dia més càlid d'aquesta tongada de bon temps amb uns sis graus més del que seria normals per als primers dies de febrer. En tot cas, aquesta calor serà ben efímera perquè per a mitjans de la setmana que ve s'albira una altra onada de fred.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut