Gebrada matinal a Sant Sadurní de l'Heura

Dies de constipats pel gran contrast tèrmic entre el dia i la nit, amb diferència de més de 20 ºC

No us fieu de la bonança del temps del migdia o caureu refredats

Néstor GómezActualitzat

L'hivern pren una mica d'olor de primavera i arriba aquell temps en el qual serà estrany no tenir algú a la vora que no estigui refredat i que els mocadors no els tingui a mà. Els dies amb gran diferències de temperatura entre el dia i la nit són ideals per acabar refredat, si bé el refredat va més enllà del contrast tèrmic.

Ara que els dies s'allarguen i el sol comença a lluir una mica més, en dies tan serens com els que tindrem, el fred intens del matí queda substituït per temperatures benèvoles al migdia. Sortim de casa ben abrigats i, en canvi, cap al migdia ens sobren algunes peces de roba.

Durant aquesta setmana podrem observar clarament amplituds tèrmiques grandíssimes, superiors als 20 ºC. Mireu la gràfica de temperatura de Das des del 28 de gener fins al 31. El salt entre la mínima i la màxima va arribar dilluns als 22 ºC. L'amplitud tèrmica de dilluns més elevada:

  • 24.5 ºC a Sort, de -6.3 ºC de temperatura mínima a 18.3 ºC de màxima. Una diferència impulsada pel vent de port
  • 23.4 ºC a la Vall d'en Bas, -6.6 de mínima i 16.8 ºC de màxima.
 

La diferència entre la temperatura mínima i la màxima en un mateix dia s'anomena amplitud tèrmica. I és precisament en aquesta època de l'any, fins ben entrat el març, que es donen els salts de temperatura diària més grans en un mateix indret. En els casos més extrems s'acosten als 30 ºC de diferència entre la mínima i la màxima.

Aquí podeu consultar l'amplitud tèrmica d'avui i més dades, només cal que escolliu a la part inferior del mapa la variable que vulgueu veure.

El fred provoca refredats?

La veritat és que no té res a veure amb el fred, ja que només ens constipem quan algú ens transmet el virus. Ara bé, el fred intervé com a factor que ajuda a la propagació del virus. Heu notat aquests dies d'onada de fred que teníeu el coll més sec? Això es deu a la baixa humitat que hi ha a l'aire, quan les temperatures són baixes coincidint amb el període més fred de l'any. Se'ns asseca el coll i això afavoreix el contagi. Uns refredats que ens ocasionen congestió nasal, mal de coll, mal de cap i tos seca.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut