L'eficiència energètica és a les nostres mans

Néstor GómezActualitzat

Apostar per l'eficiència energètica és reduir el consum, el cost de la factura i l'impacte sobre el medi ambient. Avui és el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica i l'Institut Català d'Energia (ICAEN) incideix que nosaltres, com a individus, decidim com gestionar l'energia necessària a casa nostra.

Tots som responsables del nostre consum energètic i està a les nostres mans decidir el model energètic que volem. L'ICAEN aquest any aposta per explicar a cadascun de nosaltres el paper que tenim en aquest model energètic per passar de consumidor passiu a actiu. Aquest canvi de rol comporta prendre decisions sobre la pròpia generació d'energia, la gestió, el consum i la participació en comunitats energètiques locals.

El consum d'energia dels edificis a Europa és d'un 40% del total. La mínima reducció en aquest consum suposa un impacte molt gran en tots els camps. A Catalunya el 94% dels edificis es van construir abans del 1989, quan no es tenia en compte l'eficiència energètica. Actualment, podem saber la situació d'eficiència energètica de casa nostra amb el certificat energètic i l'informe de despesa. Els edificis es classifiquen de la lletra A a la G, tal com passa amb els electrodomèstics. Les pitjors qualificacions (E, F i G) representen els 85% dels edificis del país. I l'estalvi energètic que es pot assolir pujant de la E a la D és d'un 39%. Comencem per casa nostra? Actua.

L'edifici ha jugat i juga un paper cada cop més important en el nou model energètic. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya desenvolupa l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis, per potenciar la millora energètica del parc d'edificis. Des de l'1 de juny del 2013 és obligatori disposar del certificat energètic per als edificis i habitatges ja existents que es lloguin o es venguin.

Dels 776.000 certificats a Catalunya durant el 2017, més de 600.000 se situen entre les qualificacions E, F i G. Afortunadament les polítiques d'eficiència energètica han donat la volta a la situació de fa unes poques dècades. Fins al 2006 gairebé el 50% de les noves construccions tenien certificats E i només un 6% l'A o B. Des del 2014, amb l'exigència d'un consum energètic sostenible amb un part procedent de fonts renovables, el certificats E han caigut fins el 23% i les qualificacions A i B han pujat fins al 47%.

 

 

Anar al contingut