Dia Mundial de l'Aigua: radiografia de la situació actual a Catalunya

Gemma PuigActualitzat

Avui que és el Dia Mundial de l'Aigua hem volgut repassar una mica les dades, les reserves dels embassament i la reserva en hm3 en forma de neu.

Fa més de 100 dies que no plou amb ganes i de forma general, però els efectes de la tardor plujosa que hem tingut ens donen bones reserves d'aigua Respecte a l'any passat estem per sobre, a les conques internes al 85% i a la conca de l'Ebre al 75%. La Baells, la Llosa del Cavall, Foix i Sant Ponç per sobre del 90%. Segons aquestes reserves hídriques, tindríem aigua per un any, però no ens podem relaxar.

Durant la primavera, normalment el desgel de la neu caiguda fa augmentar la reserva d'aigua. Aquest any, de moment a data d'avui, l'aportació del gel serà menor que altre anys.  

En la taula veiem com les reserves de neu aquest any (557 hm3) són gairebé una tercera part de l'any passat (1.440 hm3) i una mica més de la  meitat de la mitjana dels últims 5 anys. 

En les següents gràfiques podem comprovar la situació actual, comparada amb les reserves de neu que vam tenir l'any passat, que va ser excepcional per la quantitat a totes les cotes i una temporada molt extensa temporalment.

 

En aquesta fotografia de la Pica d'Estats (3.143 m) és més que evident la diferència respecte a l'any passat.

Després de fer balanç de l'aigua i la neu a Catalunya, enguany l'Agència Catalana l'Aigua (ACA) commemora l'edició del Dia Mundial de l'Aigua del 2019 donant especial èmfasi a la problemàtica derivada de l'ús i l'abús dels plàstics i la seva presència a l'aigua. Segons les Nacions Unides, el plàstic representa el 90% de les escombraries existents als oceans i si segueix amb l'actual tendència es preveu que d'aquí 30 anys hi hagi més plàstics al mar que peixos. En aquest aspecte també tenim molta feina a fer a casa nostra: 

 

Anar al contingut