Dia Meteorològic Mundial del 2023: "El futur del temps, el clima i l'aigua a través de les generacions"

L'OMM fa 150 anys, durant els quals ciència, tecnologia i cooperació s'han trobat al servei de la societat

Néstor GómezActualitzat

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) commemora el 23 de març el Dia Meteorològic Mundial. Enguany, el lema és "El futur del temps, el clima i l'aigua a través de les generacions".

L'existència del canvi climàtic, de l'escalfament del planeta, no és cosa del futur, sinó que és ben present en aquest instant i ho serà durant les properes dècades. Un canvi que, sense cap mena de dubte, afecta diferents generacions al mateix temps. L'escalfament del planeta no hi entén de fronteres, ni de polítiques, ni de llocs ni d'edats. Afortunadament, els grans avenços científics i tecnològics han millorat molt les previsions meteorològiques i els avisos a la població per salvar vides.

 

Durant els 150 anys de l'Organització Meteorològica Mundial, la cooperació internacional ha estat fonamental per l'èxit del passat, per evolucionar fins a l'actualitat i per tenir un gran potenciar en el futur. L'Organització Meteorològica Internacional, predecessora de l'Organització Meteorològica Mundial, es va establir l'any 1873 en una època en què la contaminació per activitats industrials i humanes estava als inicis. 150 anys més tard, el clima del planeta ha canviat a mesura que les nostres emissions han anat a més, i el resultat situa la temperatura global mitjana més d'1 grau centígrad per sobre que fa 150 anys. El nostre clima és més extrem, el nostre oceà és més càlid i més àcid, el nivell del mar ha pujat i les glaceres i el gel es fonen. El ritme de canvi s'accelera. Necessitem mesures urgents ara per reduir les emissions i garantir que les generacions futures puguin sobreviure i prosperar al nostre planeta.

L'acte institucional a Catalunya

Sarai Sarroca, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, obrirà els actes de la celebració del Dia Meteorològic Mundial a les 18.30 al Palau de Pedralbes de Barcelona. Enguany, l'atenció se centra en la sequera. Una situació molt greu de manca d'aigua i que no és pitjor gràcies a les inversions fetes per l'administració. Una sequera que és ben palesa als boscos, en l'agricultura i en l'estat de les reserves d'aigua dels embassaments.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut