Compta cada gota, cada gota compta

Dia Meteorològic Mundial: "Compta cada gota, cada gota compta"

L'aigua, protagonista del Dia Meteorològic Mundial, tot just l'endemà del Dia Mundial de l'Aigua

RedaccióActualitzat

Avui, 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) celebra el Dia Meteorològic Mundial, per commemorar la posada en marxa de l'organització. Cada any s'escull un tema que reflecteix qüestions climàtiques d'actualitat. El tema en aquesta ocasió és l'aigua, i el lema, "Compta cada gota, cada gota compta".

Compta cada gota, cada gota compta (OMM)

 

La jornada també serveix per recordar la contribució essencial dels Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals a la seguretat i el benestar de la societat. Normalment, el dia se celebra amb activitats a tot el món, però la pandèmia que estem vivint enguany ho impedeix. En tot cas, ho volem aprofitar per felicitar tots els companys, professionals i aficionats del món de la meteorologia i del clima.

Compta cada gota, cada gota compta

El missatge institucional de l'OMM destaca que l'aigua dolça és vital per a la vida. Precisament aquest diumenge, 22 de març, és el Dia Mundial de l'Aigua. De mitjana, un ésser humà no pot sobreviure més de tres dies sense aigua, que és essencial per a la producció dels aliments, pràcticament la totalitat dels nostres productes i serveis, i per al medi ambient.

El món sobreescalfat actual s'enfronta a reptes creixents que plantegen l'estrès hídric, les inundacions i les sequeres, i la manca d'accés a subministraments nets. Hi ha una necessitat urgent de millorar la previsió, el seguiment i la gestió dels subministraments d'aigua i d'abordar el problema de la manca o l'excés d'aigua i de la contaminació. L'aigua és una de les mercaderies més precioses del segle XXI.

Per aquest motiu, l'OMM treballarà per a l'aplicació i l'acceleració del punt 6 de l'anomenada Agenda 2030, composta per 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L'objectiu número 6 està centrat en l'aigua neta i el sanejament.​

Els Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals seran fonamentals en els esforços per "comptar cada gota perquè cada gota compta".

Compta cada gota, cada gota compta (OMM)


7 titulars

L'OMM destaca aquests titulars entre el material comunicatiu per al Dia Meteorològic Mundial:

  • El 2050, hi haurà 9,7 mil milions de persones que viuran al nostre planeta.
  • La velocitat actual de pujada del nivell del mar global mitjà (5mm/any) correspon al volum d'aigua descarregat pel riu Amazones en uns 3 mesos.
  • Cada any, la inseguretat hídrica costa 500 milions de dòlars a l'economia mundial​​.
  • El període sec més llarg registrat mai va ser de 172 mesos (10 d'octubre de 1903 - 1 de gener de 1918) a Arica, Xile.​
  • 20 milions de persones viuen sota risc d'inundacions, amb danys previsibles valorats en uns 80 mil milions de dòlars americans​.
  • Només el 0,5% de l'aigua de la Terra està disponible amb facilitat per al consum humà​.
  • El 40% de la població mundial està afectada per l'escassetat d'aigua.





Anar al contingut